Proef met zonnepanelen op Knardijk

ZEEWOLDE • Zo 16 augustus 2020 | 21:02 • Zondag 16 augustus 2020 | 21:02

Op de Knardijk bij Zeewolde is een proef gestart om te kijken of er zonnepanelen op dijken geplaatst kunnen worden, zonder dat daardoor de veiligheid van de dijk in gevaar komt.

Op de Knardijk hangen de zonnepanelen als het ware in de lucht, gemonteerd aan een stellage op de dijk. Er wordt gemonitord hoe de dijk zich houdt en of er geen erosie optreedt. Essentieel voor de veiligheid van de dijk is dat het gras in tact blijft en stevige wortels houdt. Er wordt gekeken of er onder invloed van zon en regen grond of klei wegspoelt langs de opstelling. Er zijn sensoren geplaatst om vocht en licht te meten en daarnaast wordt gekeken naar de energieprestatie van dit nieuwe systeem. Er worden meerdere proefopstellingen gemaakt, niet alleen in Flevoland. Ook in Zeeland worden testen gedaan.

Consortium
Er werken meerdere partijen in een consortium mee aan dit project. Deltares, Rijkswaterstaat, het kenniscentrum voor Waterschappen (STOWA) en TNO. Waterschap Zuiderzeeland is verantwoordelijk voor de veiligheid van de dijken in Flevoland en heeft voor deze proef goedkeuring gegeven.

Laag risicoprofiel
Er is voor een stuk Knardijk gekozen dat een laag risicoprofiel heeft. De dijk ligt droog en dat is volgens TNO goed voor het onderzoek. In deze proef is het niet de bedoeling dat er zonnepanelen aan de waterzijde gemonteerd worden en daarom is de Knardijk representatief volgens TNO. Als de proef slaagt, wil dat niet zeggen dat op alle Flevolandse dijken zonnepanelen komen. Het waterschap schat in dat ongeveer een kwart geschikt is. De proef loopt tot het voorjaar van 2022.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel