Oerhut van 8000 jaar geleden stond als huis

LELYSTAD • Di 18 augustus 2020 | 6:53 • Dinsdag 18 augustus 2020 | 6:53

De oerhut die zo'n achtduizend jaar geleden in Nederland gebouwd werd, was geen ronde hut van takjes en stronkjes, maar een stevig bouwsel van robuuste balken. Die hut wordt deze week nagebouwd in het Archeologisch Openluchtmuseum Swifterkamp in Lelystad. Een primeur, noemt Martin Vlot, de beheerder van Swifterkamp, het bouwproject. Het is de eerste keer dat de oerhut nagebouwd wordt.

In het openluchtmuseum zijn een stuk of vijf mensen aan het werk. Het zijn archeologiestudenten van de Rijksuniversiteit Groningen en vrijwilligers van Swifterkamp die samen de achtduizend jaar oude hut nabouwen.

Tot nog toe werd ervan uitgegaan dat hutten in die tijd van veel lichter materiaal waren gebouwd. "We dachten dat de hut van veel dunner hout gemaakt was." Vlot kruipt in zo'n oude nagemaakte hut die ook op het terrein van het openluchtmuseum staat. Deze is gemaakt van dunne takken. Vlot: "Daardoor zag de oerhut er ronder uit." Maar uit recente opgravingen in Noorwegen en Kampen blijkt dat 8000 jaar geleden stevige balken gebruikt werden voor het bouwen van een hut. "Deze is solide. Oerdik en stevig."

Volgens Jochem Dorrestein, een van de archeologiestudenten, markeert de oerhut een bijzondere overgangsperiode. "Het markeert het einde van een periode waarin we leefden als jagers en verzamelaars. Daarna gingen we stevigere huizen bouwen in plaats van tijdelijke hutjes."

Bij het bouwen van de oerhut werden geen hamer, spijker of boor gebruikt. "En toch stonden de hutten als een huis", zegt Vlot. "Dat is fenomenaal." Nu staat er nog een kaal geraamte, maar zondag moet het bouwsel af zijn. "Iedereen is welkom om mee te helpen", zegt Vlot. "Wij zorgen voor de begeleiding."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel