Onderzoek naar coronadeeltjes in rioolwater wordt provinciebreed

FLEVOLAND • Wo 19 augustus 2020 | 13:15 • Woensdag 19 augustus 2020 | 13:15

Het wekelijkse rioolwateronderzoek naar coronadeeltjes wordt uitgebreid naar alle vijf waterzuiveringsinstallaties in Flevoland. Dat meldt het RIVM. De resultaten van een eerste landelijk onderzoek werden woensdagochtend bekendgemaakt. Tot nu toe werden alleen van de installaties in Lelystad en Tollebeek monsters genomen en onderzocht.

"We doen dit om te kunnen zien of mensen die geen klachten hebben toch besmet zijn", zegt Ana Maria de Roda Husman van het RIVM. "Dat kun je mooi zien in het rioolwater. Als we dat over de tijd volgen, kunnen we trends ontdekken. Op dit moment zien we natuurlijk een stijging in het aantal aanwezige deeltjes."

Deze week trof het RIVM in Flevoland gemiddeld bijna zevenhonderd virusdeeltjes in een milliliter rioolwater aan. Dat aantal lag tussen 15 juni en 20 juli nog onder de honderd. Rond het hoogtepunt van de coronacrisis in april vond het RIVM gemiddeld bijna vijfduizend virusdeeltjes in een milliliter Flevolands rioolwater.

Corona terug te vinden in ontlasting
Als iemand corona heeft, is dat dus terug te vinden in ontlasting. In april startte het RIVM met een proefonderzoek naar coronadeeltjes in het rioolwater. De resultaten geven een goed beeld in aanvulling op het aantal vastgestelde coronabesmettingen, meldt het instituut. Daarom wordt het onderzoek uitgebreid naar alle waterzuiveringsinstallaties. De resultaten van de wekelijkse metingen zijn terug te vinden in de regionale cijfers van het coronadashboard.

Het RIVM zegt over het rioolwateronderzoek het volgende: "Het lijkt een waardevolle aanvulling op de andere lopende surveillance-onderzoeken waarmee het RIVM de verspreiding van het nieuwe coronavirus in de gaten houdt."

De cijfers die nu naar buiten gekomen zijn, gaan nog niet over alle Flevolanders. "Ze zeggen iets over de spreiding in de regio, maar niet in de gemeente", zegt de RIVM-medewerker. Maar in de nabije toekomst wordt er dus wel overal onderzoek gedaan. Vanaf wanneer is nog onbekend.

"In eerste instantie zijn we al van dertig naar tachtig locaties opgeschaald", zegt De Roda Husman. "Vanaf hier gaan we dus van tachtig naar alle locaties."

Het RIVM verwacht dat het onderzoek ook na corona aanhoudt. Behalve coronadeeltjes kunnen er ook andere zaken worden gemeten in het rioolwater. De Roda Husman: "Zoals de gezondheidsstatus van de Nederlander. Maar ook bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen, andere stoffen of medicijnresten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel