Vijf tochten krijgen natuurvriendelijke oever

FLEVOLAND • Wo 19 augustus 2020 | 17:24 • Woensdag 19 augustus 2020 | 17:24

Vijf tochten in Dronten, Lelystad en Nagele krijgen de komende maanden een opknapbeurt. Ze moeten onder meer natuurvriendelijker worden.

Het waterschap vervangt de beschoeiing en het verouderde paalwerk langs de kant wordt vervangen. Verder moeten de oevers breder voor een betere waterkwaliteit en voor meer waterberging na zware regenbuien.

De opknapbeurt is inmiddels begonnen bij de Colijntocht in Dronten, daarna volgen de Bijltocht, Houtribtocht en Neushoorntocht in Lelystad en de Nagelertocht in Nagele. Hier gaat de oude beschoeiing eruit en volgt er een nieuw paalwerk. De bermen van de tochten lopen nu nog schuin af, waarna het water volgt. In de nieuwe situatie volgt niet gelijk het water, maar is er eerst een vlak stuk grond van zo'n twee meter breed. Daar loopt 30 centimeter aan water op, waardoor er meer mogelijkheden ontstaan voor waterberging en voor de flora en fauna.

Opknapbeurt is al even bezig
Waterschap Zuiderzeeland legde de duurzame oever de afgelopen jaren al langs meerdere tochten aan. Ook volgend jaar worden er nog walkanten op deze manier ingericht. Dat gebeurt om te kunnen voldoen aan de zogenoemde Kaderrichtlijn Water, voor een betere waterkwaliteit. Om aan die eis te kunnen voldoen, besloot Zuiderzeeland tot de duurzame walkant. Als de klus volgend jaar is geklaard, ligt er zo'n 102 kilometer aan dergelijke oevers in Flevoland.

In Almere wordt ook al een tijdje gewerkt aan een natuurvriendelijke tocht in de Pampus Hout. Daar wordt de Hoge Wetering geschikt gemaakt voor onder meer bevers en ringslangen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel