Knaagdieren worden massaal gedumpt, opvang overvol

LELYSTAD • Do 20 augustus 2020 | 23:44 • Donderdag 20 augustus 2020 | 23:44

Konijnen, hamsters en cavia's worden op dit moment massaal gedumpt door hun eigenaren. Dat zegt Karin Kuipers van Konijnenopvang Kaatje Keutel in Lelystad. Volgens haar is het de laatste weken extreem druk bij de opvang.

"Er komen veel dieren binnen via de dierenambulance. We barsten een beetje uit onze voegen op dit moment", legt Karin Kuipers van Kaatje Keutel uit. "Normaal zien we een piek in de zomervakantie, maar door de coronacrisis werden juist veel dieren uit de opvang gehaald. Nu de scholen weer gaan beginnen en het gewone leven weer op gang komt, worden de dieren weer gedumpt."

Normaal worden er per maand 1 a 2 dieren aangeboden bij de opvang. Nu zijn dat er rond de dertig. Volgens Kuiper komt dit doordat mensen na een tijdje erachter komen dat het houden van een konijn echt werken is. En dat je niet de hele dag op de bank kan gaan zitten knuffelen. "Konijnen zijn prooidieren en houden niet van knuffelen en optillen. Dus voor kinderen is dat niet leuk. Het is gewoon een groot misverstand met konijnen."

Op dit moment zitten er rond de tachtig dieren in de opvang en dat is extreem. Omdat de opvang vol zit, wordt gebruik gemaakt van pleeggezinnen. Het advies van Karin Kuipers is dan ook: "Denk erover na voordat je een knaagdier neemt. Het is een levend wezen. Ze hebben ruimte nodig en een maatje. Het is niet de bedoeling dat ze alleen in een hok staan te vereenzamen in de tuin."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel