Raadsleden willen meer invloed op coronamaatregelen

FLEVOLAND • Vr 21 augustus 2020 | 13:29 • Vrijdag 21 augustus 2020 | 13:29

Gemeenteraadsleden in Nederland willen meer zeggenschap over de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Ze voelen zich namelijk buitenspel gezet. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Raadsleden, waarvan Bahreddine Belhaj van de PvdA in Lelystad de voorzitter is.

Het zijn de 25 Veiligheidsregio's en de burgemeesters die nu veel beslissingen nemen. Burgemeesters leggen pas achteraf verantwoording af aan de gemeenteraad. De vereniging pleit ervoor dat raadsleden coronamaatregelen vooraf met de burgemeester kunnen bespreken. "Wij hebben spelregels in onze democratie.", zegt Belhaj. "De inwoners van de stad kiezen een gemeenteraad om namens hen te spreken en niet de Veiligheidsregio's. Ik vind dat het weer terug moet waar het thuishoort, namelijk bij de volksvertegenwoordigers. Die worden nu compleet buitengesloten en dat vind ik geen goede zaak."

Belhaj is bang dat er onder de bevolking geen draagvlak is voor maatregelen die door een burgemeester en een Veiligheidsregio worden opgelegd zonder dat daar van tevoren goed over is gesproken. Volgens Belhaj is de Veiligheidsregio ervoor bedoeld om een kortdurende crisis van een aantal weken aan te pakken, niet om een jaar lang de boel aan te sturen in het hele land.

Franc Weerwind
Burgemeester Weerwind van Almere is de voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland. Hij zei donderdag nog dat hij met verschillende partijen de lijnen uitzet: "Ik luister goed naar de GGD en politie, en op grond daarvan stem ik af met de burgemeesters van de overige Flevolandse gemeenten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel