Online gamen met politie Almere blijkt succes

ALMERE • Zo 23 augustus 2020 | 21:07 • Zondag 23 augustus 2020 | 21:07

De politie in Almere heeft een nieuwe manier gevonden om met jongeren in contact te komen en te blijven: via de spelcomputer. Een paar avonden per week speelt de politie mee met populaire online spellen zoals Fortnite of FIFA2020. Het idee komt van een paar wijkagenten, van wie Stefan Jansen uit Almere er één is. Het blijkt een succes en is intussen door meerdere korpsen in het land opgepakt.

Het idee van het gamen kwam in het voorjaar, door corona. Toen moest iedereen zoveel mogelijk thuis blijven. Door jongeren uit te dagen te gamen tegen of met de agenten, hoopte de politie de pubers van straat te houden en tegelijkertijd online het gesprek aan te gaan. "Dat werkt boven verwachting goed, we hebben een headset op en kunnen dus echt praten met andere spelers. We hebben het dan over het spel maar ook over serieuze zaken zoals sexting, pesten of het slordig omgaan met je wachtwoorden", vertelt Jansen.

'Agenten zijn normale mensen'
"Sommige pubers krijgen in hun opvoeding mee dat het niet de bedoeling is met de politie te praten, of ze vinden het spannend. Online merk je dat er bijna geen drempel is en ontdekken ze dat agenten ook gewoon mensen zijn. In de wijk speel ik ook wel eens mee met een potje voetbal. Je moet dit op dezelfde manier zien", zegt de enthousiaste wijkagent.

De politie gaat niet zelf op zoek naar digitale 'vrienden', maar heeft een eigen game-kanaal waar andere spelers heen kunnen komen. Ook kunnen andere spelers de politie toevoegen als vriend. "Het doel is echt contact leggen en houden. Zelf ben ik niet bijzonder goed in de spellen. Maar ja, dat geeft dus ook niet", besluit Jansen.

Contact houden met jongeren
"Gamen met de politie" is vooralsnog een pilot, maar wijkagent Jansen verwacht dat het een blijvende toevoeging aan zijn werkzaamheden zal zijn, zodat agenten feeling blijven houden met de jeugd.

Zelf ook spelen met de politie? Zoek naar gebruiker 'Pol_Almere' of zoek naar het 'Gamen met politie Almere'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel