Markerwaarddijk weer open voor vrachtwagens en auto's met aanhangers

FLEVOLAND • Di 25 augustus 2020 | 20:43 • Dinsdag 25 augustus 2020 | 20:43

In de nacht van dinsdag op woensdag stormde Francis over Flevoland. Het KNMI heeft code geel langs de kustgebieden afgekondigd vanwege zware windstoten. Rond 22:00 uur waaide het al zo hard dat de provincie het stormprotocol voor de Markerwaarddijk in werking stelde. Woensdagochtend is dit protocol nog steeds van kracht.

Daardoor waren er aangepaste verkeersregels. De dijk was enige tijd dicht voor vrachtwagens en aanhangwagens, maar het verbod is rond 13.30 uur opgeheven. geldt een inhaalverbod en een maximum snelheid van 70 kilometer per uur. Ook is de dijk dicht voor vrachtwagens en auto's met aanhangers tot in ieder geval begin van de middag. Als er nog een Beaufort bijkomt, wordt de dijk afgesloten. Vanwege de harde wind wordt de Urkersluis woensdagochtend niet bediend.

Vooral in de nacht en op woensdagochtend laat Francis flink van zich horen. Rond het waddengebied kan stormkracht 9 bereikt worden. Daar kunnen de windvlagen zo’n 90 kilometer per uur bereiken.

Gevoelig voor harde wind
Ook boven het IJsselmeer en Markermeer waait het hard of stormachtig, windkracht 7 of 8 uit het zuidwesten tot westen. Het KNMI verwacht windstoten rond 75 kilometer per uur boven Flevoland. Bomen die vol blad staan, zijn extra gevoelig voor harde wind. Ze kunnen sneller omvallen dan in de winter en takken breken gemakkelijker af.

"Het is verstandig om alle losse spullen even uit de tuin te halen", tipt weervrouw Diana Woei.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel