Trouwfotograaf voelt zich in de maling genomen door getrouwde minister

LELYSTAD • Vr 28 augustus 2020 | 7:05 • Vrijdag 28 augustus 2020 | 7:05

Trouwfotograaf Patrick Ouwerkerk uit Lelystad voelt zich in de maling genomen door minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De minister stapte zaterdag in het huwelijksbootje, maar van de anderhalvemeter-maatregel was weinig te merken. En juist die maatregel treft de Lelystadse fotograaf.

Bruiloften worden massaal geannuleerd. Het jaarinkomen van Ouwerkerk is daardoor minder dan een maandsalaris. Normaal gesproken fotografeert Ouwerkerk zo'n veertig tot zestig bruiloften per jaar. In 2020 was dat er tot nu toe maar één. Zijn agenda is tot ver in 2021 leeg.

Ouwerkerk deelt op zijn social media een YouTube-video met uitgelekte beelden van de bruiloft. Daarop staan meer dan dertig mensen op een trap voor een groepsportret. De anderhalve meter wordt daar zichtbaar niet nageleefd. De minister heeft daarvoor zijn excuses aangeboden.

"Daar voel ik me door in de maling genomen", zegt Ouwerkerk. Hij vindt de excuses van de minister slap. "Dit is dus exact waarom onze markt is ingestort. Die anderhalve meter is nét niet haalbaar. En precies daarom gaan bruiloften niet door. En dan zie je nu ineens op deze beelden dat het geen probleem moet zijn. Dan denk ik: wat ben ik de afgelopen zes maanden aan het doen, dan?"

"Tientallen collega's voelen zich ook te kakken gezet."

— Patrick Ouwerkerk,trouwfotograaf

Van andere fotografen hoort hij dat hier en daar nog wel getrouwd wordt. "Dat gaat er dan sober aan toe. Maximaal tien man, geen groepsfoto’s, geen feest en geen diner. Alle momenten met veel mensen worden geschrapt. Dus ook alle fotomomenten."

"Tientallen collega's voelen zich ook te kakken gezet", zegt de fotograaf. "Want onze agenda's zijn leeg. En hij heeft de regels verzonnen en regelt de straffen. En gaat er zelf dan minder scherp mee om. Dat doet pijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel