"Gemeente wil gedupeerden Belastingdienst helpen, maar kan dat nog niet"

ALMERE • Do 27 augustus 2020 | 22:48 • Donderdag 27 augustus 2020 | 22:48

Het aantal toeslagengedupeerden van de Belastingdienst in Almere steekt relatief met kop en schouders uit boven de rest van de gemeenten in Nederland. Dat zei wethouder Froukje de Jonge donderdagavond tijdens de politieke markt. Almere telt 1.295 gezinnen die door de affaire zijn getroffen. In een vergelijkbare gemeente als Groningen zijn dat er maar 347. De Jonge wil de Almeerse gezinnen graag helpen, maar ze ziet nu nog veel problemen die de hulp onmogelijk maken.

De Belastingdienst heeft in Nederland duizenden ontvangers van toeslagen onterecht op de lijst van fraudeurs gezet. Daardoor werden de toeslagen stopgezet en moesten veel mensen ook nog de toeslagen van de jaren ervoor terugbetalen. Gevolg hiervan is dat tal van mensen in grote financiële problemen zijn gekomen.

De Jonge heeft geen directe verklaring voor het hoge aantal in Almere. De affaire treft jonge ouders met jonge kinderen, gezinnen met een biculturele achtergrond, mensen die recht hebben op kinderopvang en ZZP'ers. "En die hebben we veel in Almere", zei de wethouder.

De kwestie van de getroffen Almeerders werd door de SP op de agenda gezet. De partij wil de gedupeerden graag helpen door ze desnoods voorschotten te geven op de bedragen die ze terugkrijgen van de Belastingdienst. Volgens staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Financiën kan dat nog wel even duren, omdat het administratief veel tijd kost.

"Nog heel veel problemen"
Wethouder Froukje De Jonge zei in de beantwoording op de vragen van de SP en de rest van de gemeenteraad nog heel veel problemen te zien. Zo is bij de gemeente niet bekend om wie het gaat. Ook niet hoe groot de problemen zijn. Sommigen zullen grote problemen hebben, anderen hebben misschien een spaarpot waar ze uit kunnen putten, zei De Jonge. Ook is niet bekend welke Almeerse gezinnen al door de Belastingdienst worden geholpen. De Jonge wil zeker weten dat het goed geregeld wordt, want ze wil de gedupeerden niet opnieuw teleurstellen.

Froukje de Jonge

De enige manier om het goed te regelen, is een oplossing waarin de Belastingdienst meewerkt aan een speciaal programma. Zo kunnen gemeenten voor een gedeelte de regie overnemen. Ook zou de Rijksoverheid de kosten van deze operatie op zich moeten nemen, stelt De Jonge. Ze is als wethouder binnen de Verenging Nederlandse Gemeenten (VNG) belast met de onderhandelingen met het Rijk om dit voor elkaar te krijgen, maar ze is momenteel niet hoopvol gestemd. De onderhandelingen verlopen moeizaam.

Alexandra van Huffelen

Eind september komt staatssecretaris Van Huffelen naar Almere om over de kwestie te praten. Tegen die tijd zal de gemeenteraad onder aanvoering van de SP een motie voorbereiden en aannemen om druk op haar uit te oefenen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel