Aparte vergunning nodig voor kabelbaan Floriade

ALMERE • Vr 28 augustus 2020 | 14:23 • Vrijdag 28 augustus 2020 | 14:23

De kabelbaan die op het Floriadeterrein in Almere moet komen, moet via een aparte procedure goedgekeurd worden. De kabelbaan is volgens het huidige bestemmingsplan van het Floriadeterrein niet mogelijk. Daarom moet er nu een omgevingsvergunning voor aangevraagd worden.

Voor de Floriade is een bestemmingsplan gemaakt. Daarin staat hoe en waarmee een stuk grond ingevuld wordt. De kabelbaan is niet opgenomen in het bestemmingsplan omdat het idee daarvoor pas ontstond nadat het plan vastgesteld werd. Daarom moet er nu een omgevingsvergunning aangevraagd worden voor het ingaan tegen het bestemmingsplan ('planologisch strijdig gebruik') en het bouwen van de kabelbaan.

Voor de vergunning aangevraagd kan worden, moet eerst gekeken worden of er ook een milieueffectrapportage (mer) opgesteld moet worden. Dat is verplicht wanneer een project negatieve gevolgen kan hebben voor het milieu. Volgens de gemeente is daar nu echter geen sprake van, dus hoeft er geen mer gemaakt te worden. Wel moeten er maatregelen genomen worden om broedvogels, vleermuizen en bevers te beschermen. Bijvoorbeeld niet met kunstlicht werken binnen een straal van 50 meter rondom de mogelijke verblijfplaats van vleermuizen, en bij bouwen zoveel mogelijk rekening houden met de broedperiode van de vogels. De Floriade BV heeft beloofd deze maatregelen te nemen bij het bouwen van de kabelbaan.

De gemeente moet wel nog een zogenoemde verklaring van geen bedenkingen afgeven. Daarover moet de gemeenteraad stemmen. Ook kunnen tegenstanders van de kabelbaan nog zienswijzen indienen tegen het ontwerpbesluit van de omgevingsvergunning, of op een later moment in het traject het verlenen van de vergunning.

De kabelbaan wordt gebouwd voor 34 gesloten cabines met elk tien zitplaatsen. Er komen twee op- en uitstappunten, die 850 meter van elkaar vandaan komen te liggen. De baan zal ondersteund worden door zeven masten van ruim 35 meter hoog.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel