'Zonnepanelen op alle scholen in Flevoland'

ALMERE • Ma 31 augustus 2020 | 22:41 • Maandag 31 augustus 2020 | 22:41

Op alle schooldaken in Flevoland moeten zonnepanelen komen. Dat is de ambitie van de stichting Schooldakrevolutie. Onlangs maakte de provincie Flevoland zo’n 30.000 euro vrij om die wens te promoten. Vanaf deze week worden scholen in Flevoland door de stichting benaderd om mee te doen aan het project.

Uit cijfers van de stichting blijkt dat slechts twaalf van de 220 scholen in Flevoland zonnepanelen hebben. Daar moet volgens Judith Veraart van Schooldakrevolutie gauw verandering in komen: "We willen het liefst zo veel mogelijk zonnepanelen op alle scholen in de provincie Flevoland."

De stichting Schooldakrevolutie heeft samen met stichting DE-on een plan opgesteld om sneller meer zonnepanelen op daken van Flevolandse scholen te krijgen. Veraart: "We hebben 30.000 euro van de provincie gekregen om alle scholen in Flevoland in kaart te brengen en te kijken wat een natuurlijk moment is om zonnepanelen te nemen." Sommige scholen worden binnenkort gerenoveerd. Dat is dan bijvoorbeeld een goed moment om zonnepanelen op het dak te laten leggen.

'Zelf betalen, maar zo weer terugverdiend'
De scholen moeten de zonnepanelen uiteindelijk zelf betalen. Maar dat is volgens Veraart zo terugverdiend. Ze gaat de scholen helpen uitrekenen wat de terugverdientijd is. "Na een jaar of tien leveren zonnepanelen eigenlijk alleen maar geld op."

Duurzaamheid in het lesprogramma
Het gaat niet alleen om de aanleg van de zonnepanelen. Scholen zouden er ook echt iets mee moeten doen in hun lesprogramma. Het project heeft namelijk ook een voorbeeldfunctie. "Kinderen laten zien wat zonne-energie doet door middel van een dashboard of educatief programma", vindt Veraart minstens zo belangrijk.

Veel scholen hebben al genoeg aan hun hoofd: na de coronatijd komt daar nog het goed ventileren van gebouwen bij en nu dus ook weer aandacht voor zonnepanelen. Vervaart: "Wij werken vanuit het idee dat een duurzaam schoolgebouw bijdraagt aan goed onderwijs."

Sommige scholen die al wat langer zonnepanelen hebben, weten niet eens meer dat ze die op het dak hebben liggen. Bij de stichting Schooldakrevolutie kennen ze het probleem. "Veel hangt af van een enthousiaste conciërge, leraar of ouder om de kennis door te geven. We ondersteunen ze graag."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel