Beeldend kunstenaar Willem Hoogeveen overleden

EMMELOORD • Do 10 september 2020 | 15:29 • Donderdag 10 september 2020 | 15:29

Beeldend kunstenaar Willem Hoogeveen is maandag overleden. De Emmeloorder begon ooit als schilder, maar legde zich al snel toe op landschapskunst en kunstwerken in de openbare ruimte. Soms met de gemeente Noordoostpolder als opdrachtgever.

Tulpenkunstwerken van Hoogeveens hand trokken de afgelopen jaren verschillende keren de aandacht en werden op sociale media veelvuldig gedeeld. Dat gebeurde bijvoorbeeld met de steunbetuiging 'Hou vol'. Daarmee wilde Hoogeveen samen met bewoners van het azc in Luttelgeest, iedereen in coronatijd een hart onder de riem steken.

'Zijn leven lang gestreden als kritisch burger'
Werken met materialen, in de open lucht. Op een plek waar je zijn werken kon zien. Dat was Hoogeveens ding, vertelt collega-kunstenaar Hein Walter. Via de Kunstenaars Vereniging Flevoland kende hij Hoogeveen goed. "Hij heeft zijn leven lang gestreden als kritisch burger. Willem handelde vanuit een diep geweten: dit is onrecht, hier ga ik wat aan doen!"

Toen het ziekenhuis in Emmeloord dreigde te sluiten, maakte Hoogeveen op een weiland uit protest een lange roze patiënt. En zo waren er meer protesten, bijvoorbeeld tegen de plannen om in Noordoostpolder naar schaliegas te boren. In een tulpenveld maakte de kunstenaar uitsparingen, waardoor je vanuit de lucht een beeld zag van een man die wegrent van een boortoren richting de zon.

Willem Hoogeveen maakte meer tulpenkunstwerken, onder meer met rennende mensen (2011) en over de kwetsbaarheid van de aarde (2013). Ook de drooglegging van de polder vormde een inspiratiebron voor verschillende werken van de Emmeloorder kunstenaar.

"Volgens mij was hij van oorsprong lasser", herinnert collega Hein Walter zich. "Maar hij had talent als kunstenaar. Mensen hebben hem in de begintijd maatschappelijk ondersteund, zodat hij een start kon maken. Zo regelde Bob Crebas voor hem bij de kringloop in Emmeloord een atelier waar hij aan de slag kon."

Willem werkte ook graag met groepen, vertelt Walter. "Zo heeft hij eens samen met een voetbalteam een kunstwerk gemaakt. Dat is uiteindelijk ook bij die club terechtgekomen. Zulke dingen vond hij erg leuk om te doen."

'Niet altijd even zichtbaar'
Hoogeveen was een productieve kunstenaar, maar niet altijd even zichtbaar. "Hij heeft de pech gehad dat hij nooit echt een website heeft gehad. Je moest eigenlijk altijd maar raden waar je zijn werken kon zien", herinnert Walter zich. "Zijn tulpenkunstwerken kregen wel veel aandacht. De steunbetuiging aan de zorg heeft zelfs de voorpagina van het NRC gehaald."

Willem Hoogeveen is volgens Walter echt in het harnas gestorven. Tot kort voor zijn dood werkte hij nog aan een bijdrage aan de kunstroute 'Natuurkunstpark' in het Natuurpark in Lelystad. Dit werk is daar vanaf zondag te zien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel