RvS: provincie heeft afschieten herten goed onderbouwd

FLEVOLAND • Wo 16 september 2020 | 10:35 • Woensdag 16 september 2020 | 10:35

De provincie Flevoland heeft in 2018 terecht besloten dat het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen door afschot teruggebracht mocht worden tot 490. Tot dat oordeel is de Raad van State gekomen. Daarmee wordt een eerdere uitspraak van de rechtbank, eind vorig jaar, teruggedraaid.

Het provinciebestuur heeft volgens de Raad van State voldoende onderbouwd dat het afschieten van edelherten noodzakelijk is voor de bescherming van de flora en fauna in de Oostvaardersplassen.

Het provinciebestuur heeft zijn besluit gebaseerd op verschillende ecologische onderzoeken. De conclusie van de rapporten is dat het huidige aantal edelherten in de Oostvaardersplassen door overbegrazing schade veroorzaakt aan de flora en fauna in het gebied. Zo zijn riet, struiken en bomen verdwenen, zijn vogels verdwenen of in aantal afgenomen en zijn er sinds 2009 geen reeën meer waargenomen in het gebied.

Deze herfst opnieuw afschot
In de winter van 2018/2019 zijn zo'n 1800 edelherten afgeschoten. In de wintermaanden in het daaropvolgende jaar moesten er nog ongeveer 1000 herten geschoten worden om de populatie naar 490 terug te brengen, maar na februari van dit jaar is het afschieten stilgelegd. Dit na een succesvol kort geding, aangespannen door tegenstanders van het afschotbeleid.

Hoeveel edelherten er op dit moment in de Oostvaardersplassen lopen, wordt in oktober geteld. Gedeputeerde Rijsberman vreest dat er ongeveer 2.250 herten rondlopen. Dat aantal is vergelijkbaar met 2018. De gedeputeerde zegt dat dit aantal lager was uitgevallen als er geen juridische vertraging was opgelopen. Om op de doelpopulatie te komen, moeten er waarschijnlijk zo'n 1.750 herten worden afgeschoten. Daar wordt deze herfst mee begonnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel