Beelden uit vlog moeten helpen in drugszaak

ALMERE • Do 17 september 2020 | 8:27 • Donderdag 17 september 2020 | 8:27

De rechtszaak tegen de 34-jarige Almeerder bij wie op 17 juni ruim zes kilo harddrugs in de auto werd gevonden, wordt pas op 25 november inhoudelijk behandeld. De rechtbank in Lelystad besloot de zaak woensdag uit te stellen, omdat video-opnames van de aanhouding van de man moeten worden bekeken.

Fragmenten van de aanhouding zijn gebruikt in een video van Politievlogger Jan-Willem op YouTube. Volgens de advocaat van de man is daarin duidelijk te horen dat hij geen toestemming geeft voor de doorzoeking van zijn auto. Terwijl de dienstdoende agenten in hun proces-verbaal opschreven dat dat wel het geval was. De man kon zich niet identificeren en dat geeft volgens de wet de mogelijkheid om verder onderzoek te doen, zo is in de video te zien.

Agenten gehoord
Als het aan de advocaat ligt, worden de agenten gehoord over de aanhouding en de doorzoeking. De rechtbank besloot op dat verzoek dat de politie de complete opnames achterhaalt, zodat ze kunnen worden beoordeeld. Pas daarna kan worden besloten of de agenten nog wat moeten vertellen over de kwestie.

Drugs
De Almeerder stelt dat hij op die dag onderweg was naar een goede vriendin. Zij was bij haar moeder in Almere Haven. Iemand vroeg hem om tijdens die rit wat spullen mee te nemen en die ergens af te leveren. De man zou niet hebben geweten dat het om drugs ging. Hij verklaarde dat het zou gaan om Surinaamse meel. De politie vond uiteindelijk 3199,8 gram coke, 3002,3 gram amfetamine in zijn auto en spullen voor het opzetten van een wietplantage.

Van wie hij de spullen moest meenemen en waar hij ze naar toe moest brengen, kon hij voor zijn eigen veiligheid niet zeggen, zo vertelde hij de rechtbank. De man is bang voor represailles. Maar hij heeft er in ieder geval niks mee te maken, benadrukte hij.

Enkelband
Voor de zitting in november moet er van de rechtbank ook nog een reclasseringsrapport komen over de verdachte. Omdat dat er nu nog niet is, mocht hij zijn enkelband voor elektronisch toezicht ook nog niet afdoen. "We weten gewoon te weinig over hoe het nu met u gaat, dus die laten we om", aldus de rechter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel