Yarden in hoger beroep na tik op de vingers over polisvoorwaarden

ALMERE • Do 17 september 2020 | 13:19 • Donderdag 17 september 2020 | 13:19

Uitvaartverzekeraar Yarden uit Almere gaat in hoger beroep tegen de uitspraak dat het bedrijf niet zomaar de polisvoorwaarden mocht versoberen. 19 polishouders hadden een kort geding bij de rechtbank Midden-Nederland aangespannen om de wijziging terug te draaien.

De zaak gaat over de oude pakketpolissen die dekking bieden voor een complete begrafenis of crematie. Die polis was zo'n 10.000 euro waard. Medio 2019 liet Yarden aan 390.000 polishouders weten dat zij die financiële verplichting niet langer kan nakomen. Nabestaanden krijgen sindsdien nog maar zo'n 2.800 euro vergoed. Het Almeerse bedrijf gaf aan dat dit nodig is omdat ze anders onvoldoende buffers in de toekomst heeft om aan de financiële verplichtingen die in de wet staan te voldoen.

De rechter stelde vrijdag dat het bedrijf de financiële problemen aan zichzelf te wijten heeft: ''De kantonrechter stelt vast dat het herstelplan door Yarden eenzijdig en zelfstandig is opgesteld. De oorzaak van de precaire financiële positie van Yarden vindt zijn oorsprong in de wijze waarop Yarden haar bedrijfsvoering heeft uitgevoerd en de keuzes die in het verleden zijn gemaakt. Dat is uitsluitend Yarden aan te rekenen.''

De uitspraak van de rechter geldt voorlopig. De kwestie moet nog definitief worden beoordeeld in een bodemprocedure. Die duurt doorgaans veel langer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel