Eenrichtingsverkeer langs havenkades, 'maar de verkeerde kant op'

URK • Do 17 september 2020 | 14:35 • Donderdag 17 september 2020 | 14:35

De gemeente Urk heeft sinds begin deze week eenrichtingsverkeer ingesteld langs de Oost- en Westhavenkade in het oude dorpscentrum. De maatregel geldt tot 1 november en is ingesteld om de veiligheid bij de terrassen langs de kades te verbeteren. Ondernemers en omwonenden zouden de richting van het verkeer alleen liever andersom zien.

Toen restaurants en café's op Urk na de eerste coronapiek weer mochten openen, kregen ze van de gemeente meer plek op de kade. De grotere terrassen zorgden wel voor drukke momenten. Kruisend verkeer had weinig ruimte naast de etende toeristen. Daarom had de Urker horeca tijdens de zomervakantie al gevraagd om tijdelijk eenrichtingsverkeer in te stellen.

Wie op dit moment met de auto over de kade wil rijden, moet daarvoor eerst het hele oude dorpscentrum doorrijden. Pas naast de Bethelkerk mogen de automobilisten afslaan richting haven. Voor vrachtverkeer levert dat soms krappe situaties op.

Reden genoeg voor de Bedrijven Investeringszone Centrum Oud Urk om een zienswijze in te dienen bij de gemeente: "Verkeerstechnisch is het wenselijk het eenrichtingsverkeer andersom in te richten. Zo worden bezoekers direct naar de kade geleid zonder het hele centrum te hoeven doorkruisen. Op deze manier (...) sluit het eenrichtingsverkeer beter aan op de huidige verkeerssituatie."

Het stuk dat nu eenrichtingsverkeer is geworden. Bron: Google Maps

De gemeente Urk zegt dat de huidige keuze gemaakt is door het college omdat er nou eenmaal een knoop doorgehakt moest worden. De gemeente beseft dat niet iedereen blij kan zijn met de genomen keuze, maar wijst erop dat het maar om een tijdelijke maatregel gaat. Voor het volgende zomerseizoen zijn er nog geen plannen om het eenrichtingsverkeer opnieuw in te stellen.

Overigens is het autoluw maken van het oude dorp al jaar en dag onderwerp van discussie. Sommige ondernemers zouden tijdens de zomerperiode het liefst helemaal geen wegverkeer langs zien komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel