Nieuwste boek Eva Vriend op shortlist Libris Geschiedenis Prijs

EMMELOORD • Zo 20 september 2020 | 13:22 • Zondag 20 september 2020 | 13:22

Het nieuwste boek van schrijfster Eva Vriend uit Emmeloord is geselecteerd voor de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs. Haar boek Eens ging de zee hier tekeer is samen met vier andere werken in de running voor de prestigieuze literatuurprijs. Dat is zondagochtend bekendgemaakt.

De levensgeschiedenissen van vier Zuiderzeefamilies na het dichten van de Afsluitdijk zijn opgetekend in het boek van Vriend. Ze sprak met honderd kustbewoners en selecteerde uiteindelijk vier vissersfamilies om het verhaal te vertellen. Onder meer de familie Van Den Berg uit Urk wordt geportretteerd.

Na het dichten van de Afsluitdijk in 1932 en de inpolderingen daarna waren de Zuiderzeedorpen volgens Vriend bijna 'ten dode opgeschreven' omdat ze nagenoeg volledig afhankelijk waren van de visvangst. Door creativiteit, flexibiliteit en doorzettingsvermogen wisten de vier geportretteerde families het hoofd boven water te houden.

Op zondagochtend 25 oktober wordt de prijs tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT op NPO Radio 1 uitgereikt.

De overige genomineerden zijn hier terug te zien. Vriend noemt het een eervol gezelschap om deel van te zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel