GGD kan uitgebreid contactonderzoek niet meer uitvoeren

FLEVOLAND • Vr 25 september 2020 | 17:05 • Vrijdag 25 september 2020 | 17:05

GGD Flevoland is door het sterk oplopende aantal coronabesmettingen niet meer in staat om per nieuwe besmetting uitgebreid bron- en contactonderzoek (BCO) te doen. Daarom schakelt de GGD tijdelijk over op risico-gestuurd onderzoek.

Dat houdt in dat de GGD besmette personen vraagt hun persoonlijke contacten, waarvan het risico als laag wordt ingeschat, zelf te informeren.

Waarom schaalt de GGD terug?
"Door de inzet van het risico-gestuurd BCO maakt de GGD tijd en capaciteit vrij om per dag meer besmette personen te bereiken en houdt hiermee zicht op clusters. Het doel blijft gelijk: het zo snel mogelijk vinden en informeren van mensen die mogelijk het virus kunnen verspreiden."

Wanneer moet een besmet persoon zelf contacten inlichten?
De GGD benadrukt dat per geval een inschatting gemaakt wordt: "Als de bron- en contactonderzoeker denkt dat er contacten zijn met een risico met het oog op het indammen van het coronavirus (vandaar de term risico-gestuurd), dan benadert deze onderzoeker zelf de contacten. Er wordt dus goed gekeken voor wie en in welke situatie dit werkbaar is." Als besmette personen aangeven dat ze door de ernst van hun situatie niet zelf hun contacten kunnen inlichten, dan blijft de GGD dat voor hen doen.

Momenteel lopen er 453 bron- en contactonderzoeken in Flevoland. Een gemiddeld onderzoek neemt volgens de GGD ongeveer acht uur in beslag.

De GGD in onze provincie volgt met het terugschalen het voorbeeld van verschillende andere GGD's. "Zodra de situatie rondom COVID-19 wijzigt gaat GGD Flevoland weer over naar de reguliere inzet van bron- en contactonderzoek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel