Projectontwikkelaar wil tien miljoen euro van gemeente

LELYSTAD • Di 29 september 2020 | 18:59 • Dinsdag 29 september 2020 | 18:59

Projectontwikkelaar Anthony Boerma wil ruim 10,8 miljoen euro van de gemeente Lelystad hebben. Hij kan op een stuk grond dat hij kocht minder kavels verkopen dan in eerste instantie gedacht, omdat de gemeente een minimale afmeting heeft vastgesteld voor de kavels. De twee partijen stonden dinsdag bij de Raad van State tegenover elkaar.

Boerma heeft aan het eind van de jaren '90 veel grond aangekocht bij de Groene Velden. Hij wilde daar maximaal 55 kavels voor bedrijven ontwikkelen. Maar in het bestemmingsplan van de gemeente is vastgelegd dat de kavels in dat gebied minstens 5.000 vierkante meter groot zijn, om het agrarische karakter van het gebied te beschermen. Dat betekent voor Boerma dat hij minder kavels kan verkopen en dus naar eigen zeggen geld misloopt. Daarom wil hij 10.875.000 euro van de gemeente hebben.

Hoger beroep na rekening van 3,3 miljoen
De rechtbank boog zich eerder al over deze zaak, en oordeelde dat de gemeente ruim 3,3 miljoen euro aan Boerma moet betalen. Zowel de gemeente als de projectontwikkelaar gingen daartegen bij de Raad van State in hoger beroep.

Volgens de gemeente wist Boerma echter van tevoren al dat er een minimale afmeting voor de kavels gold. Boerma en zijn advocaat spreken dat tegen. De uitspraak in de zaak volgt over enkele maanden.

Niet de eerste zaak over het gebied
Dit is niet de eerste keer dat de gemeente Lelystad zich moet verantwoorden voor de plannen van De Groene Velden. In 2014 kwamen twee grootgrondbezitters ook al in opstand tegen de minimale afmeting van de kavels. Zij wilden 8 miljoen euro van de gemeente hebben. De Raad van State verklaarde dat toen ongegrond. Ook een poging in 2011 om de minimale afmeting van 5.000 vierkante meter te schrappen liep op niks uit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel