Ja/Ja-sticker moet leiden tot minder reclamefolders

DRONTEN • Wo 30 september 2020 | 22:20 • Woensdag 30 september 2020 | 22:20

Er belanden in Dronten te veel reclamefolders ongelezen bij het afval en daarom moet het systeem van de nee/ja-sticker op de brievenbus worden veranderd. Dat vindt GroenLinks.

De fractie vindt dat Dronten het voorbeeld van verschillende andere gemeenten in Nederland moet volgen en in plaats van de nee/ja- of nee/nee-sticker een ja/ja-sticker moet invoeren.

Systeem omdraaien
Nu nog moeten inwoners die géén reclame willen ontvangen een sticker op hun brievenbus plakken. GroenLinks wil dat omdraaien: inwoners die juist wel folders willen, moeten in actie komen en dat kenbaar maken met een ja/ja-sticker. De partij hoopt dat huishoudens op die manier bewuster stilstaan bij wat ze wel en niet willen ontvangen. Dit zou leiden tot minder afval.

Al jaren bezig
Raadslid Danieke van Baal is al jaren met een voorstel hiervoor bezig, maar omdat de reclamebranche bij andere gemeenten rechtszaken tegen zo'n nieuwe regeling aanspant, is Dronten afwachtend. Volgens Van Baal kan de gemeenteraad inmiddels wel besluiten of het de ja/ja-sticker wil invoeren. Als daartoe wordt besloten zal het naar verwachting nog anderhalf tot twee jaar duren voordat het nieuwe systeem draait.

Donderdagavond bespreekt de gemeenteraad het voorstel van GroenLinks.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel