Sportbedrijf luidt noodklok: 'Vitale toekomst van onze kinderen staat op het spel'

LELYSTAD • Wo 30 september 2020 | 21:33 • Woensdag 30 september 2020 | 21:33

Sportbedrijf Lelystad heeft een brandbrief aan de gemeenteraad en het college van de stad gestuurd. Het bedrijf maakt zich zorgen over de toekomst van de sport in Lelystad. "Een vitale toekomst van onze inwoners en met name van onze kinderen staat op het spel."

Sportaccommodaties moesten 13 maart dicht in verband met het coronavirus. Dat was een grote klap, schrijft het bedrijf. Verspreid over het jaar kon er wel weer steeds meer open, maar nog is het moeilijk om het aantal leden en deelnemers terug te brengen op het niveau van voor de coronacrisis. Ook is er angst voor een nieuwe verplichte sluiting.

De gemeente heeft de afgelopen tien jaar 1,3 miljoen euro bezuinigd op Sportbedrijf Lelystad, staat in de brief. Door de sluiting eerder dit jaar zijn de sportverenigingen en -accommodaties in de stad ook nog eens veel inkomsten misgelopen. Als voorbeeld noemt het Sportbedrijf de inkomsten van recreatief zwemmen in de eerste drie weken van de zomervakantie. Die lagen 55% lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

300.000 euro verlies
De inkomsten bleven dus achter, terwijl de kosten van het bedrijf wel gewoon doorliepen. Zoals het er nu naar uit ziet, wordt dit jaar dan ook met 300.000 euro verlies afgesloten. Dat kan nog net opgevangen worden binnen de eigen reserves van Sportbedrijf Lelystad. Maar de reserves komen daardoor "onder een kritisch aanvaardbaar niveau", aldus de organisatie.

Het bedrijf verwacht dat er volgend jaar ook nog beperkende maatregelen zullen gelden, waardoor er opnieuw minder inkomsten zullen zijn. Om de boel draaiende te houden moeten dan tarieven en contributies omhoog. Dat zet volgens Sportbedrijf Lelystad de betaalbaarheid van sport in de stad onder druk.

'Essentiële basisvoorziening'
Het bedrijf hoopt op financiële steun van de gemeente om de klappen van eerdere bezuinigingen en de coronacrisis op te vangen. "Investeer in onze sportverenigingen, zij vormen namelijk een essentiële basisvoorziening voor met name kinderen en jongeren om fit te blijven."

Volgens het sportbedrijf is het investeren in sport geen weggegooid geld: de maatschappelijke opbrengsten zijn bijna 2,5 keer zo hoog als de kosten. "Dus wees niet 'penny wise, pound foolish'. Investeren in sport, bewegen en een gezonde levensstijl betekent tenslotte het tegengaan van de stijging van de zorgkosten, het sneller herstellen van de sociale cohesie en het meer weerbaar maken van de Lelystadse samenleving."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel