Het biljart 'dat uit de hemel viel' keert terug naar Urk

URK • Zo 4 oktober 2020 | 20:16 • Zondag 4 oktober 2020 | 20:16

Een biljarttafeltje dat bijna 90 jaar geleden uit de Zuiderzee is gehaald door een Urker visser krijgt een plek in museum Het Oude Raadhuis. De miniatuur biljarttafel was jarenlang zoek maar keert zaterdag terug naar Urk.

Hotel 'Woudenberg' op Urk koopt in 1931 twee biljarttafels van biljartfabriek Excelsior in Alkmaar. Omdat het een speciale order is wil de directeur van de fabriek flink uitpakken zodat de kranten over de fabriek zullen schrijven. Het eerste idee is om de biljarttafels met een vliegtuig naar Urk te brengen, maar de KLM-directeur ziet dat niet zitten. Urk heeft geen vliegveld en landen op een weiland vindt hij geen goed idee. De grote biljarten komen gewoon per schip naar het eiland.

Om de levering op 9 december toch bijzonder te maken laat de directeur van de fabriek een miniatuur biljarttafel maken. Die wordt vervolgens boven Urk aan een parachute uit een vliegtuig gegooid. Ook keuen en biljartballen worden boven de Zuiderzee gedropt. De directeur looft geldprijzen uit voor degene die de spullen aan wal brengt. Er is 25, 15 en 10 gulden te winnen voor de gelukkige vinders. De mini-biljarttafel wordt opgevist door Urker Reier Post en zijn zoon. Zij krijgen 25 gulden, maar de biljarttafel gaat weer terug naar Alkmaar.

bron: fotoarchief Arnaud Klein. Reier Post met zoon brengen biljart aan land

Waar stond de biljarttafel al die tijd?
Arnaud Klein, de achterkleinzoon van Reier Post, deed vorig jaar onderzoek naar zijn familiegeschiedenis. Daar komt hij het verhaal van de biljarttafel tegen. Door een zoektocht op internet ontdekt Klein dat het biljartje in een café in Egmond aan Zee staat. De eigenaar van het café heeft het 20 jaar geleden gekregen en vond het kleine tafeltje wel grappig, maar kende het verhaal niet.

De cirkel is rond
Café-eigenaar Van Westen en achterkleinzoon Klein komen in contact en zaterdag is de cirkel rond. Van Westen heeft zijn café verkocht en wil dat het biljarttafeltje een goede plek in het museum krijgt. Zaterdag wordt het tafeltje teruggebracht naar Urk met de boot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij van Egmond aan Zee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel