Eis: 15 maanden cel voor mishandeling Lelystedeling

LELYSTAD • Ma 5 oktober 2020 | 14:28 • Maandag 5 oktober 2020 | 14:28

Het Openbaar Ministerie heeft 15 maanden cel geëist tegen een 22-jarige man uit Zwolle, voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Een 26-jarige man uit Lelystad raakte bij een ruzie met de Zwollenaar blijvend invalide.

Het slachtoffer kreeg op 5 mei 2019 een harde vuistslag in zijn hoofd en viel 'als een lappenpop' in elkaar, bleek maandag tijdens de zitting. De man uit Lelystad lag enige tijd in kritieke toestand in coma en verbleef drie weken in het ziekenhuis. Het hersenletsel dat hij opliep, is blijvend. Hij kan amper meer praten, bleek in de rechtszaal in Zwolle. Het voorlezen van zijn slachtofferverklaring lukte hem niet.

Geduw en getrek in een drukke straat
De klap is gefilmd door een van de camera's in de binnenstad. Een getuige op een terras filmde wat er aan vooraf ging. De 22-jarige verdachte reed met zijn pizza-scooter door de drukke Sassenstraat en kwam daar tot stilstand. Vervolgens werd er wat geduwd en getrokken. Tot twee keer toe werd de Zwollenaar belaagd door het slachtoffer en een vriend. Daarna werd het duo naar achteren gedrongen. Terwijl ze naar achteren liepen, kwam de verdachte op het slachtoffer af. Met zijn rechterarm haalde hij met kracht uit.

'Ik was mezelf niet', zei de verdachte over dat moment. Hij werd als minderjarige zelf eens mishandeld en die beelden kwamen tijdens het incident terug. Pas later vernam hij de gevolgen voor het slachtoffer. Die eiste via zijn advocaat een schadevordering van zeven ton.

Verdachte heeft kickbox-verleden
Dat hoge bedrag is mede gebaseerd op het feit dat werken in de toekomst lastig is voor de man uit Lelystad. Praten lukt bijna niet meer, concentreren kan hij zich niet meer. In veel zaken heeft een klap veel minder gevolgen maar hier is het anders, zegt de officier van justitie. Ook het 'kickbox-verleden' van de verdachte speelt een rol.

Volgens advocaat Rutger van Veen handelde zijn cliënt uit noodweer. Hij kon niet weglopen want dan was hij andermaal aangevallen. Bovendien heeft hij zich nooit gerealiseerd dat er zwaar lichamelijk letsel op kon treden.

Het vonnis volgt over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel