Drieduizend huishoudens ontvangen envelop met geur van xtc-lab

FLEVOLAND • Ma 5 oktober 2020 | 19:02 • Maandag 5 oktober 2020 | 19:02

Bij zo'n drieduizend huishoudens in het buitengebied van Flevoland valt deze week een envelop in de bus met daarin de geur van een xtc-lab. De kraskaart die deze xtc-lucht afgeeft is onderdeel van een informatiepakket gericht op het opsporen en tegengaan van ondermijnende criminaliteit.

Ondermijnende criminaliteit is de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld en komt in het buitengebied van Flevoland steeds vaker voor. Te denken valt aan criminelen die agrariërs onder druk zetten om leegstaande schuren ter beschikking te stellen voor een wietplantage of xtc-lab.

Criminaliteit raakt uit het zicht
"Het buitengebied van Flevoland is een groot, uitgestrekt gebied. Lokale overheden kunnen door de omvang en uitgestrektheid niet altijd en overal toezicht houden," zo schrijven de betrokken partijen.

Ze zijn verenigd in de Veiligheidscoalitie Midden-Nederland. Daaraan doen gemeenten en politie mee, maar ook landbouworganisatie LTO Noord. Steeds vaker treft de politie drugslabs en hennepkwekerijen aan in loodsen. Ook vinden drugsafvaldumpingen plaats in de natuur.

De envelop die bij de drieduizend huishoudens in de bus valt moet mensen bewust maken van signalen die wijzen op criminele activiteiten. Naast de xtc-geurkaart zit er bijvoorbeeld informatie in over verdachte situaties en bevat het de contactgegevens van Meld Misdaad Anoniem.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel