Maaien waterplanten Gooi- en Eemmeer op losse schroeven

ALMERE • Wo 7 oktober 2020 | 21:45 • Woensdag 7 oktober 2020 | 21:45

Het is plotseling onzeker geworden of waterplanten in het Gooi- en Eemmeer de komende jaren nog gemaaid kunnen worden. De waterkwaliteit staat er namelijk niet goed voor, zo blijkt uit een onderzoek.

De conclusie is slecht nieuws voor watersporters en recreanten. Zij ondervinden last van de waterplanten en zijn ze liever kwijt dan rijk. Maar het maaien van de planten brengt een verslechtering van de waterkwaliteit met zich mee.

De resultaten van het onderzoek zijn een verrassing, stelt de coöperatie Gastvrije Randmeren. Deze organisatie voert in opdracht van diverse gemeenten, waaronder Almere, het maaibeheer uit. De wateranalyse werd gedaan om te kijken of het mogelijk zou zijn om juist méér te maaien. Dat lijkt er niet meer in te zitten.

Mosselen
De onderzoekers van bureau Witteveen+Bos zeggen dat de aanwezigheid van mosselen de afgelopen jaren fors heeft bijgedragen aan een goede waterkwaliteit. "Door de filterende werking van de mosselen ontstond uiteindelijk een heldere situatie (ook op grotere diepte) in een zeer voedselrijk systeem. De waterplanten profiteerden uitermate van deze omstandigheden."

Inmiddels is de mosselpopulatie sterk afgenomen en is de filterende werking grotendeels komen te vervallen. Als er ook nog eens gesneden wordt in de hoeveelheid waterplanten kan dat grote gevolgen hebben. "Het watersysteem is kwetsbaar voor omslag van helder waterplantrijk water, naar een troebele en algenrijke toestand."

Onzekere toekomst
Ook de gemeente Almere zegt verrast te zijn door de uitkomsten en weet nog niet meteen wat nu te doen. "Wanneer waterplanten minder of niet gemaaid mogen worden heeft dit consequenties voor de doorvaarbaarheid. En daarmee worden de recreatiemogelijkheden en de veiligheid op het water ernstig beperkt."

Het stadsbestuur waarschuwt dat dit niet alleen nadelig is voor het gebied rond het Gooi- en Eemmeer, maar ook voor gemeenten langs het Veluwemeer. "Deze gemeenten hebben minder last van waterplantenoverlast, maar als het Gooi- en Eemmeer minder aantrekkelijk worden voor recreatie, dan vindt er ook minder doorvaart plaats naar de Veluwerandmeren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel