Flevolandse aanpak 'verwarde mensen' model voor landelijk meldpunt

FLEVOLAND • Vr 9 oktober 2020 | 15:36 • Vrijdag 9 oktober 2020 | 15:36

Staatssecretaris Blokhuis heeft vrijdagmiddag een landelijk meldpunt gelanceerd voor zorgwekkend gedrag. De Flevolandse aanpak voor 'verwarde mensen' stond model voor de landelijke variant. GGD-medewerkers van de Flevolandse afdeling Vangnet en Advies waren in Den Haag om het landelijke telefoonnummer 0800-1205 te lanceren.

Anders dan in andere provincies verandert voor Flevolanders dus vooral het telefoonnummer. Meldingen komen alsnog terecht bij de regionale afdeling, die op dit moment zo’n dertig meldingen per week verwerkt. Tjeerd de Vries, medewerker van de afdeling, ziet steeds meer mensen met onbegrepen, zorgelijk gedrag.

Mensen vallen buiten de boot
Het meldpunt is een vangnet onder het vangnet, legt De Vries uit. Volgens hem wordt leven in deze maatschappij steeds complexer en daardoor vallen steeds meer mensen buiten de boot. In zijn werk komt hij een hoop verborgen ellende tegen. Mensen die zelf geen hulp zoeken, maar wel problemen hebben. De Vries vindt dat een beschaafd land de plicht heeft om actief de hand te reiken als mensen er niet meer uit komen.

Het meldpunt kan helpen bij een buurman die achteruit gaat. Iemand waarvan je het huis vol ziet sluipen met vuilnis. In Almere trof de afdeling meermaals mensen die in tenten verbleven in bossen of parken.

Voorbeelden van meldingen die de Flevolandse GGD binnenkreeg:

Politiemelding: Politie kreeg melding, er zou iemand uit het raam schreeuwen dat diegene hulp nodig had. Betrokkene kwam verward over op politie en dacht dat de afstandsbediening een telefoon was. Er werd tegen de afstandsbediening gesproken.

Thuiszorg: Betrokkene doet er veel aan om thuis te kunnen blijven wonen maar er lijkt sprake van teloorgang. De katten doen hun behoefte in huis, betrokkene laat onvoldoende ondersteuning toe van de zorg waardoor huidletsel ontstaat. Voeding wordt een aandachtspunt.

Woningcorporatie: Na huurachterstand krijgt men geen contact met betrokkene. In tuin en woning liggen veel lege drankflessen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel