"Meer conflicten door digitaal vergaderen"

ALMERE • Zo 11 oktober 2020 | 12:57 • Zondag 11 oktober 2020 | 12:57

Als gemeenteraden digitaal blijven vergaderen leidt dat tot meer politieke conflicten. Dat verwacht de Almeerse raadsgriffier Jan Dirk Pruim. De verharding in de politiek wordt door het digitaal vergaderen versterkt, zegt Pruim in het programma Over Flevoland Gesproken: "Het escaleert veel sneller en het gaat niet meer werken om dat op een scherm op te lossen."

De griffier waarschuwt dat ook de Politieke Markt zelf onder druk komt te staan, omdat het vergadersysteem veel techniek en menskracht vergt. In een memo dat recent werd besproken in het presidium van de raad, staat dat deze aanpak geen heel seizoen is vol te houden. Volgens Pruim kunnen sommige vergaderingen beter worden vervangen door een podcast waarin het college antwoord geeft op vragen van raadsleden.

Pruim heeft ook kritiek op de manier waarop sommige raadsleden zich vanuit hun thuissituatie presenteren tijdens digitale vergaderingen. "Dat zou wat mij betreft wel iets serieuzer mogen. Let op: je bent gekozen, je dient de samenleving. Het openbaar bestuur mag best iets uitstralen aan gezag."

Volgend jaar neemt Jan Dirk Pruim afscheid als raadsgriffier. Hij gaat dan met pensioen. De gemeenteraad van Almere heeft donderdag een vertrouwenscommissie ingesteld die op zoek gaat naar een opvolger.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel