Het Pionierslaantje is herinnering aan Kamp Urkervaart

TOLLEBEEK • Ma 12 oktober 2020 | 17:43 • Maandag 12 oktober 2020 | 17:43

In het bos van Tollebeek is maandagmiddag een pad omgedoopt tot Het Pionierslaantje. Er is een straatnaambord gekomen als herinnering aan Kamp Urkervaart. Dat was één van de kampen waar arbeiders woonden die de Noordoostpolder ontgonnen. Het lag tussen de laatst overgebleven Tollebeker kampbarak en de Zuidwesterringweg.

Jaap Naaktgeboren nam het initiatief voor Het Pionierslaantje. Hij vond dat het pad een naam moest krijgen, omdat Kamp Urkervaart aan het begin stond van het huidige Tollebeek. "De opbouw van het dorp is hier voor een groot deel uit ontstaan", zegt de Tollebeker. Naaktgeboren gaf zijn idee aan bij Dorpsbelang die vervolgens de gemeente benaderde voor een straatnaambord. De gemeente vond het een sympathiek idee, waardoor het bord er nu is gekomen.

Het bospad dat nu Het Pionierslaantje heet, is al jaren onderdeel van de wandelroute 'Rondje Tollebeek'. Met het straatnaambord moet de herinnering aan de begintijd van Tollebeek blijven bestaan, ook bij de jongere generaties. Zo verwacht Naaktgeboren dat de geschiedenis van het dorp ter sprake komt als dorpsgenoten met familieleden over het pad wandelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel