Afzenders mysterieuze enveloppen melden zich

DRONTEN • Di 13 oktober 2020 | 6:15 • Dinsdag 13 oktober 2020 | 6:15

Een aantal Drontenaren kreeg begin augustus mysterieuze post. 'Anti-verveel-envelop' stond er op. Ze waren gevuld met een puzzel, een potlood, bloemzaadjes, mooie spreuken en nog veel meer. Wie daarachter zat, werd niet meteen duidelijk. Maar nu maken de initiatiefnemers zichzelf bekend.

De post komt van een groep mensen die zelf aan de buitenkant van de samenleving staan vanwege hun psychische kwetsbaarheid. "We doen het om met elkaar in contact te komen in deze moeilijke periode met corona", vertelt Daniella Woudwijk, één van de initiatiefnemers. Samen met Henneke Tiesbosch vertelt ze over de actie. "We hebben strips uitgeknipt, moppen verzameld, recepten uitgezocht en die, samen met kleurplaatjes, een potlood en nog veel meer in de enveloppen gedaan."

Woudwijk en Tiebosch hebben als ervaringsdeskundigen een cursus gevolgd om de belangen te behartigen van mensen met psychische kwetsbaarheden. "Ze kwamen zelf op het idee", benadrukt Alie Weerman, lector GGZ en Samenleving van hogeschool Windesheim, die het project steunt. Mensen met een psychische kwetsbaarheid worden gezien als passief. "Hier zijn de rollen opgedraaid. Deze groep maakt zichzelf zichtbaar en doet iets positiefs in hun buurt."

Hoe kom je op het idee?
Het idee om geen afzender op de pakketjes te zetten maar alleen een tekst 'anti-verveel-envelop', komt ook van de groep zelf. Tiebosch: "Als je anonieme post krijgt ga je vanzelf aan de buren vragen of ze ook zo'n envelop hebben gehad." Ze willen dat Drontenaren met elkaar in gesprek gaan. En dat is aardig gelukt. Woudwijk: "Mensen posten op Facebook bijvoorbeeld een foto met onze enveloppe met de tekst 'van wie is dit?'. Zij gaan vervolgens naar de buren en vragen of zij ook anonieme post hebben gehad. Dat zijn leuke reacties en dat geeft energie."

Voor Woudwijk en Tiebosch zelf is de actie ook leerzaam. "Ik ga nogal snel over mijn grenzen heen", vertelt Woudwijk die last heeft van chronische vermoeidheid. "Ik was in het begin fanatiek bezig maar dan kom je jezelf tegen en dan doe je het daarna rustiger aan."

Krijgt de actie een vervolg?
Ongeveer honderdvijftig enveloppen zijn er nu verstuurd en vanwege het succes komt er een vervolg. "Ook omdat we nu in een tweede coronagolf zitten," zegt Tiebosch. "De naam wordt 'Een verrassingspakketje voor jou en veel plezier!' maar de inhoud blijft hetzelfde." Hoeveel het er deze keer worden, weten ze nog niet. Ze hebben speciaal mensen op het oog waarvan ze het vermoeden hebben dat ze zich alleen voelen, "Maar ze zijn voor iedereen," haast Tiebosch zich te zeggen. "Want iedereen vindt het wel leuk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel