Horeca vreest nu al verloren kerst

FLEVOLAND • Di 13 oktober 2020 | 21:59 • Dinsdag 13 oktober 2020 | 21:59

De horecasector is bang dat de aangekondigde sluiting wel eens langer kan duren dan vier weken en dat ook het belangrijke kerstseizoen verloren gaat. Dat zou een ramp zijn, zegt Dennis Goossens, voorzitter Noordelijk Flevoland van Koninklijke Horeca Nederland.

Goossens reageert op de nieuwste coronamaatregelen van het kabinet. Vanaf woensdagavond 22 uur moeten alle cafés en restaurants gedurende vier weken dicht blijven om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hoewel hij de maatregelen had verwacht en er begrip voor heeft, kwam het nieuws dinsdagavond toch weer hard binnen.

De vorige gedwongen sluiting heeft 2,5 maand geduurd en is volgens Goossens voor veel ondernemers 'heftig' geweest. "Het is realistisch dat dit nu weer zo lang gaat gebeuren en dan schiet je zo over de kerstdagen heen. Dan is de rek er wel uit bij heel veel mensen. Meer dan tachtig procent van de horecaondernemers is zelfstandige. Kun je zo'n tik hebben?", aldus Goossens, die zelf eigenaar is van Het Wapens van Ens en Restaurant Schokland.

Premier Rutte kondigde aan het begin van zijn persconferentie aan dat ondernemers een beroep kunnen doen op steunmaatregelen. Dat is wat veel ondernemers overeind houdt, zegt Goossens, maar tegelijk verwacht hij dat veel collega's het niet zullen redden. "De kosten lopen door en niet alle kosten zullen worden vergoed. Bovendien teren ondernemers opnieuw in op hun reserves." De Ensenaar heeft zelf een goede zomeromzet gehaald, maar moet nu daarop de komende maanden zien door te komen.

De sluiting vraagt de horeca opnieuw om creatief te zijn. Veel restaurants zijn overgestapt op het afhaal-concept, al zijn sommigen daar weer op terug gekomen. Goossens denkt zelf nog na hoe hij zijn zaken ondanks de sluiting toch draaiende kan houden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel