40 kalveren komen om bij stalbrand Visvijverweg

LELYSTAD • Wo 14 oktober 2020 | 6:59 • Woensdag 14 oktober 2020 | 6:59

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn er ongeveer 40 kalveren omgekomen bij een grote brand in een melkveebedrijf. Slechts een paar die aan de rand van de schuur stonden, konden nog worden gered. Daarna brandde de schuur aan de Visvijverweg in Lelystad volledig uit. Er raakten geen mensen gewond en een tweede stal met koeien bleef gespaard.

De boer is erg aangedaan door het verlies van de dieren: "Ik heb drie kinderen maar dit zijn toch ook een beetje mijn kinderen. Daarnaast is het mijn levenswerk. Door het verlies van deze kalveren komen we op een grote achterstand." De omgekomen dieren waren bestemd als nieuwe generatie melkkoeien.

Hoe de brand is ontstaan is nog niet duidelijk. Ook de financiële gevolgen zijn nog moeilijk te overzien. "Daar wil ik ook nog even niet aan denken" laat de boerin weten. Wel is ze ontzettend opgelucht dat de naastgelegen schuur met koeien gered kon worden. Een dierenarts heeft de koeien vanochtend gecontroleerd en aangegeven dat ze in orde zijn.

De melding van de brand kwam rond 03.00 uur bij de brandweer binnen maar toen de hulpdiensten bij het gebouw aankwamen, was de stal met kalveren niet meer te redden. Rond 04.30 uur was de brand onder controle. Tijdens de brand is asbest vrijgekomen en op het dak van de afgebrande schuur lagen zonnepanelen. De omgevingsdienst zal vandaag inventariseren of dit in de omgeving is verspreid en wat er dan moet gebeuren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel