GO! Kinderopvang schaft Zwarte Piet af

FLEVOLAND • Ma 19 oktober 2020 | 19:58 • Maandag 19 oktober 2020 | 19:58

Op de vijftig Flevolandse vestigingen van GO! Kinderopvang is vanaf dit jaar geen Zwarte Piet meer te zien tijdens het Sinterklaasfeest. De organisatie heeft besloten de 'stereotype figuur' af te schaffen.

Dat betekent dat er geen afbeeldingen meer van Zwarte Piet gebruikt worden en dat hij niet meer in liedjes genoemd wordt. Als de Sint langskomt op een van de locaties wordt hij vergezeld door een regenboogpiet, een roetveegpiet of een piet met de eigen huidskleur. Ook themapieten zoals TikTokpiet, Fashionpiet of Feeënpiet kunnen een bezoekje brengen.

Diversiteit
Volgens de organisatie roept Zwarte Piet gevoelens van onderdrukking en racisme op. Hierdoor kunnen kinderen en volwassenen zich minder prettig voelen bij de viering van het Sinterklaasfeest. Door hem te vervangen door Pieten zonder stereotypering die diversiteit uitstralen, hoopt GO! Kinderopvang dat 'er een feest wordt gevierd waarin saamhorigheid, gezelligheid en respect voor iedereen het uitgangspunt is'.

Tot dit jaar kon de wijze van vieren per locatie verschillen. Door de ouderraad en medewerkers werd gevraagd om een eenduidig en duidelijk beleid. Om die reden is besloten per dit jaar Zwarte Piet op alle locaties af te schaffen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel