Appelsap van Flevosap uit de schappen gehaald

BIDDINGHUIZEN • Ma 19 oktober 2020 | 21:14 • Maandag 19 oktober 2020 | 21:14

Een partij appelsap van producent Flevosap in Biddinghuizen is teruggeroepen vanwege een te hoog gehalte van de schimmelstof patuline. Alle supermarkten en andere afnemers van Flevosap hebben de flessen uit de schappen gehaald.

Patuline is een gifstof die in appels kan ontstaan en in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Bij een steekproef werd duidelijk dat de concentratie patuline in de partij sap te hoog was.

Volgens Alex Poortinga van Flevosap heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloten tot een zogenoemde 'stille recall'; een terugroepactie bij de afnemers, zonder dit verder bij consumenten onder de aandacht te brengen. De Belgische tegenhanger van de NVWA, de FAVV, oordeelde dat er ook een publiekswaarschuwing moest komen.

Flevosap denkt na over maatregelen om herhaling te voorkomen. In de praktijk betekent dat dat de producent meer moet inspelen op klimaatverandering. Alex Poortinga: "de partij waar te veel patuline in gevonden is, bestaat uit appels van het einde van het vorige seizoen. Het is dan nog best warm en vaak zijn die laatste appels dan ook wat zachter." Dat maakt ze vatbaarder voor rotte plekjes en schimmelvorming. Een oplossing zou kunnen zijn om eerder in het seizoen te stoppen met persen. Ook wil Poortinga scherper zijn op de kwaliteit van de appels voordat ze de pers in gaan. "Maar een normoverschrijding patuline zie je niet, ruik je niet en proef je niet, dus dat blijft lastig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel