Zorgen bij Coloriet en Woonzorg Flevoland over personeelstekort

FLEVOLAND • Wo 21 oktober 2020 | 6:17 • Woensdag 21 oktober 2020 | 6:17

Een aantal Flevolandse zorgorganisaties bereidt zich voor op een personeelstekort, door ziekte van werknemers en omdat ze soms een paar dagen moeten wachten op een coronatest. De organisaties proberen een oplossing te vinden om zorg te kunnen blijven bieden.

Woonzorg Flevoland bereidt zich voor op een noodsituatie. Bestuurssecretaris Annemieke Verburg: "We maken ons wel zorgen, maar vooralsnog redden we het. We hebben in de eerste golf al voorbereidingen getroffen voor het eventueel afschalen van zorg. Toen was de situatie nijpend." De organisatie heeft zo'n 1200 medewerkers in dienst. Ondanks de tekorten tijdens de eerste golf lukte het om het rooster rond te krijgen, vooral doordat andere zorgmedewerkers extra diensten draaiden.

Mocht het tijdens deze tweede golf niet lukken om genoeg medewerkers op de werkvloer in te zetten, gaat Woonzorg Flevoland de zorg dus afschalen. Verburg: "Per cliënt hebben we in beeld gebracht wat hij of zij zou kunnen missen aan zorg. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat iemand die thuiszorg krijgt dan in plaats van vier zorgmomenten, drie zorgmomenten zal ontvangen. Daarmee spelen we medewerkers vrij om op andere plekken te helpen."

Zo ver is het nog niet en dat probeert de organisatie ook te voorkomen. Via de campagne extrahandenvoordezorg.nl hoopt HR-manager Menno Heukels van Woonzorg Flevoland dat mensen die ooit in de zorg hebben gewerkt en nu bijvoorbeeld gepensioneerd zijn, overwegen om tijdelijk bij te springen. "In deze bijzondere tijden kunnen we alle ervaring uit het verleden of het heden goed gebruiken om de continuïteit in de zorg te waarborgen", zegt hij. Mensen die dit overwegen kunnen dit aangeven op de site van de campagne of direct contact opnemen met Woonzorg Flevoland.

Coloriet start eigen campagne
Zorgorganisatie Coloriet is de campagne "Support de zorg, kom ons een handje helpen" gestart. De kans op verzuim is in deze coronatijd en griepgolf groot, waardoor er extra personeel nodig is. Daarnaast wil Coloriet haar bestaande medewerkers ontlasten, omdat die tijdens de intelligente lockdown nog wel eens moesten overwerken. De kans daarop is nu ook groot.

In de griepgolf werken medewerkers van Coloriet nog wel eens een extra dienst. Maar de werkdruk neemt in deze coronatijd exorbitant toe. "In de eerste golf hebben medewerkers twaalfuursdiensten gedraaid. Deze coronaperiode is 'een marathon' en we weten niet waar de finishlijn is", zegt Coloriet-woordvoerder Marielle Steeneveld. Daarom is er extra personeel nodig in de huiskamers en in de wijkzorg, zowel vrijwillig als betaald en met of zonder ervaring. Die moeten een 'steuntje in de rug' zijn voor het huidige personeel en voor mantelzorgers.

Coloriet zoekt nieuwe medewerkers die gaan helpen in de huiskamers, materiaal zullen klaarleggen en gaan ondersteunen in de wijkzorg. Om die te vinden, is de campagne "Support de zorg, kom ons een handje helpen" gestart. Die is bedoeld voor iedereen die tijd over heeft. Er staat nu een speciale pagina op de website van de zorgorganisatie. Ook komen er advertenties in de regionale kranten te staan om personeel te werven en Coloriet plaatst een oproep op haar Facebookpagina en in haar interne nieuwsbrief.

Wie zich aanmeldt, komt op een lijst terecht. De zorgorganisatie roept geïnteresseerden op wanneer het nodig is. "Het is vooral bedoeld voor tijdelijk, voor wie een paar weken wil helpen. Maar als we over en weer enthousiast zijn, en de medewerker wil blijven, dan kunnen we kijken of een opleiding en een baan mogelijk zijn." Militairen, die in april nog in De Regenboog in Dronten aan de slag gingen, keren niet terug in de zorgcentra van Coloriet. "Stel, iedereen heeft te maken met een griepgolf en heeft weinig medewerkers, dan heb je militairen tekort om dat op te vangen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel