Beton en baksteen op Floriade-toren definitief ingeruild voor glas

ALMERE • Wo 21 oktober 2020 | 12:20 • Woensdag 21 oktober 2020 | 12:20

De woontoren op het Floriadeterrein in Almere krijgt definitief een gevel met een glazen kunstwerk. Het ontwerp is woensdag vrijgegeven door de projectontwikkelaar. Aan het uiterlijk van het gebouw is de afgelopen maanden nog hard gesleuteld, terwijl de bouw van de toren al is begonnen.

Eerdere impressies lieten een weinig in het oog springend flatgebouw zien, dat bestond uit veel baksteen en beton.

Het eerdere ontwerp:

Onvrede
Het grijze uiterlijk zorgde voor onenigheid tussen de ontwikkelcombinatie Amvest/Dura Vermeer en de organisatie van de Floriade. Ook verschillende politieke partijen in de stad waren teleurgesteld over het ontwerp.

Een aantal jaren geleden werd de toren namelijk vele malen spectaculairder afgebeeld. Schetsen lieten toen een gebouw zien waarop de balkons waren gevuld met grote bomen.

Jaren geleden werd de toren nog zo afgebeeld:

'Icoon'
Projectontwikkelaar Amvest en bouwbedrijf Dura Vermeer omschrijven het uiteindelijke aanzicht van de toren als "Een bijzonder gevelkunstwerk waarbij het beplantingsplan voor de Floriade Expo 2022 artistiek is vertaald." Dit maakt de woontoren volgens hen 'tot een icoon voor Almere.' Het bouwwerk krijgt de naam 'Flores' mee.

De afbeelding op de glazen gevel wordt een compositie van 1800 bomen en planten. Daarvoor zijn honderden beelden uit databanken en universiteitsbibliotheken gebruikt.

Uitkijkpunt en appartementen
De toren wordt in 2022 eerst door de nationale en internationale deelnemers aan de Floriade gebruikt. Op de begane grond komt ruimte voor onder meer horeca, winkels en een EHBO-punt. De bovenste verdieping krijgt een restaurant en een uitkijkpunt. De appartementen worden gebruikt voor overnachtingen en vergaderingen.

Na afloop van de Floriade wordt de toren omgebouwd, zodat er tachtig huurappartementen ontstaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel