Weinig donaties voedselbank: 'Mensen zijn gewoon moe van corona'

DRONTEN • Za 24 oktober 2020 | 15:59 • Zaterdag 24 oktober 2020 | 15:59

Alternatieve inzamelacties voor de Voedselbank Dronten leveren nog te weinig op. Er komen een stuk minder donaties binnen dan tijdens de eerste coronagolf. De alternatieve inzamelacties zijn nodig, omdat de reguliere inzameling bij kerken en supermarkten opdroogt vanwege de nieuwe coronamaatregelen. Tot overmaat van ramp is door deze situatie het reservebudget van de voedselbank nagenoeg op.

In zestien voortuinen in Dronten hebben leden van verschillende kerkgemeenschappen alternatieve inleverpunten opgezet. Het is een herhaling van een actie van dit voorjaar. Esther van Goolen van de Protestantse Kerkgemeenschap in Dronten heeft voor de tweede keer een inzamelpunt in haar voortuin. Afgelopen voorjaar kon ze de donaties nauwelijks verwerken. "Ik ging wekelijks met zes tot zeven kratten naar de Voedselbank, soms zelfs meerdere keren per week", vertelt ze lachend. Sinds begin oktober staan de kratten er nu dus weer, maar blijven de massale giften uit. Het kratje in haar tuin is maar half gevuld. "Ik haal nu één hooguit twee kratjes per week."

Sinds het aanscherpen van de coronamaatregelen merkt de voedselbank dat de reguliere aanvoer flink daalt. De gebruikelijke inzamelacties in kerken, supermarkten en winkels zijn namelijk niet mogelijk. Daarbij komt dat supermarkten een vernieuwd beleid voeren om verspilling tegen te gaan. Daarom heeft de voedselbank de afgelopen twee maanden haar calamiteitenfonds aangesproken om met name rijst en pasta in te kopen. “Het fonds is op een paar honderd euro na leeg”, aldus voorzitter Frits Rutgers van de voedselbank.

"Mensen zijn gewoon corona-moe"

— Frits Rutgers, Voedselbank Dronten

Rutgers vreest dat er misschien te weinig over de nieuwe inzamelacties is gecommuniceerd. "Dat gaan we de komende dagen dus veel meer doen", zegt hij kijkend naar de halvolle voorraadkasten. Maar communicatie is misschien niet de enige oorzaak, vermoedt Rutgers. "Ik denk dat bij veel mensen de maat vol is vanwege de hele coronatoestand. Mensen zijn gewoon een beetje corona-moe." Dat beeld herkent Van Goolen: "Mensen zaten afgelopen lente thuis. Ze voelden de urgentie. Nu gaat iedereen toch gewoon een beetje door met het leven."

Houdbare producten
Rutgers is desondanks blij met elke donatie. "We worden elke week weer verrast door een plotselinge donatie uit onverwachte hoek. Het is heel onvoorspelbaar." Juist vanwege die onvoorspelbaarheid heeft de voedselbank behoefte aan houdbare producten. "Pasta, rijst, houdbare zuivel, ingeblikt eten: daar zijn we heel blij mee. Dus geef en help je medemens", besluit van Goolen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel