Respect!Almere wil overlast in passantenhaven Buiten aanpakken

ALMERE • Do 29 oktober 2020 | 6:15 • Donderdag 29 oktober 2020 | 6:15

Politieke partij Respect!Almere wil dat de voortdurende overlast in de passantenhaven van Almere Buiten direct door de gemeente wordt aangepakt. Volgens de partij ligt er een aantal boten in de haven aan de Evenaar dat permanent bewoond wordt en dat mag niet. Buurtbewoners hebben herhaaldelijk geklaagd dat bewoners van de bootjes overlast veroorzaken. Ook hangen er 's avonds vaak jongeren rond die overlast geven.

Respect!Almere wil daarom dat de gemeente gaat handhaven en dat de bootjes daar verdwijnen. Ook moeten boa's en politie vaker in de avond surveilleren om de overlast van de hangjeugd tegen te gaan.

"Volgens de gemeentelijke verordening mogen de boten daar maar drie maal 24 uur aaneengesloten liggen", vertelt Lex Ruyssenaars van Respect!Almere. "Sinds ruim een jaar liggen de boten daar permanent door de sluiting van jachthaven Haddock die moest wijken voor de aanleg van de Floriade. Veel bootjes die daar lagen zijn over Almere verspreid en de gemeente zou daar een oplossing voor zoeken maar dat is nog steeds niet gebeurd."

Volgens de bewoners van de haven komen de problemen vooral van de hangjeugd. "Hier op de trap wordt veel drugs gedeald en overlast veroorzaakt en wij krijgen de schuld door de mensen uit de flat", vertelt bootbewoner John Kwappenberg. "Ik heb al zo vaak gezegd tegen de politie. Kom nou 's avonds laat eens controleren, maar dat doen ze niet."

Kwappenberg en ook de andere bootbewoners willen best betalen voor een plek zoals ze dat deden in jachthaven Haddock maar momenteel is er geen plek waar dat kan.

In totaal kwamen er in het zomerseizoen volgens Respect!Almere ruim driehonderd klachten binnen over het gebied rond de passantenhaven. Daar valt ook het winkelgebied onder rond het Rio de Janeiroplein. Over de haven kwamen tussen de veertig en de zestig klachten binnen. In het voorjaar stelde Respect!Almere vragen over de kwestie en ook in september werd de overlast door de partij middels vragen aangekaart.

Volgens de gemeente worden er twee boten permanent bewoond en handhaving zou alleen maar het verplaatsen van het probleem zijn. Het idee in september was om met maatschappelijke instanties en met de bewoners van de bootjes in gesprek te gaan om tot een oplossing te komen. Dat is tot op heden niet gebeurd. Respect!Almere zal daarom donderdagavond tijdens de politieke markt de kwestie opnieuw aankaarten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel