Nieuwe deuren voor Friese Sluis

NOORDOOSTPOLDER • Do 29 oktober 2020 | 11:57 • Donderdag 29 oktober 2020 | 11:57

De Friese Sluis in Noordoostpolder heeft donderdag nieuwe sluisdeuren gekregen. Dat was een flinke operatie; met een hijskraan werden de deuren op hun plek gezet. Het zijn behoorlijk zware gevaartes die achttien ton wegen en tien meter diep zijn.

Het hele complex tussen Rutten en Lemmer wordt opgekalefaterd waardoor de weg voorlopig afgesloten is. Voor fietsers en voetgangers is een tijdelijke noodbrug en de brug voor het overige verkeer is vlak voor de Kerst weer open.

Gedeputeerde Jan de Reus is enthousiast over de nieuwe sluisdeuren. "Ze zijn van hout en dat is uniek in Flevoland en zelfs in Nederland." Ook het monumentale bedieningshuisje krijgt een onderhoudsbeurt en wordt voorzien van nieuwe apparatuur zodat de sluis, net als alle andere sluizen, vanuit het provinciehuis bediend kan worden. De Reus: "Er waren de laatste tijd veel storingen en daarom wordt al die oude troep vervangen."

De operatie is onderdeel van een groter project van de provincie waarbij zestien bruggen en sluizen worden gerenoveerd. Het werk aan de Friese Sluis moet 21 december klaar zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel