Bezorgde zoon: 'Mijn 85-jarige moeder is geholpen door een wijkverpleger met corona'

ALMERE • Do 29 oktober 2020 | 22:20 • Donderdag 29 oktober 2020 | 22:20

Edo van Tienen maakt zich "ontzettend veel" zorgen om zijn 85-jarige moeder. Ze woont in een seniorencomplex in Almere Haven en krijgt twee keer per dag een medewerker van Zorggroep Almere over de vloer. Donderdag kreeg de hoogbejaarde vrouw volgens Van Tienen te horen dat de wijkverpleegster, die haar de dag ervoor geholpen heeft, besmet is met het coronavirus. De vrouw was in afwachting van de testuitslag aan het werk gegaan. "Ik ben enorm boos. Hoe kan het zijn dat zij gewoon aan het werk is?!", vraagt hij zich af.

In een mailwisseling tussen de zorggroep en Van Tienen, die in handen is van Omroep Flevoland, staat dat de verpleegster volgens Zorggroep Almere is gaan werken in afwachting van de testuitslag bij een andere werkgever. "Hier waren wij niet van op de hoogte."

Volgens de zorggroep is de vrouw getest bij een verpleeghuis in Lelystad. In een verpleeghuis kan het volgens de zorggroep beleid zijn wanneer iemand corona blijkt te hebben, dat een hele afdeling getest wordt. Het gaat dan om bewoners en medewerkers. "Omdat dan iedereen getest wordt, laten zij de medewerkers doorwerken tot de testuitslag. De medewerkster in kwestie is er dus vanuit gegaan dat zij door mocht werken, ook bij Zorggroep Almere. Ook omdat zij helemaal geen klachten heeft", is te lezen in de mailwisseling.

"Mijn moeder had, indien zij goed was voorgelicht, af kunnen zien van zorg door deze medewerkster."

— Edo van Tienen, zoon van zorgclient

Van Tienen wijst erop dat zijn moeder tot de risicogroep behoort en dus kwetsbaar is. "Mijn moeder houdt zich aan alle regels, maar kan er niet op rekenen dat de zorginstelling dat ook doet. Gevolg hiervan is dat mijn moeder van 85, die zich echt aan alle richtlijnen heeft gehouden, nu in quarantaine moet!"

Bij zorggroep mag werknemer niet aan de slag
Zorggroep Almere onderstreept dat als iemand bij de wijkverpleging getest wordt, die persoon niet mag werken. Een woordvoerder zegt dat hiervoor een eigen teststraat is ingericht. Medewerkers hebben dan binnen een dag de uitslag.

Van Tienen vindt dat het beleid van de zorggroep rammelt: "Met name het niet overleggen met de cliënten is mij een doorn in het oog. Mijn moeder had, indien zij goed was voorgelicht, af kunnen zien van zorg door deze medewerkster." Van Tienen is ook ontevreden dat in een week tijd wel 11 verschillende medewerkers over de vloer zijn geweest bij zijn moeder. Hierdoor vergroot volgens hem ook de kans op een besmetting. "Ten aanzien van deze klacht hebben wij afgesproken dat de teammanager van de wijkverpleging in Almere Haven u volgende week belt", reageert de Zorggroep Almere in de e-mail-wisseling.

FNV: besmette zorgverleners werken soms gewoon door
Dinsdag zei vakbond FNV Zorg & Welzijn dat positief geteste medewerkers met milde klachten, soms gewoon aan het werk moeten. Bestuurder Elise Merlijn van de bond had er in het NOS Radio 1 Journaal weinig goeds over te zeggen. "Als je dan weet dat zij aan het werk moeten met de meest kwetsbare patiënten; dat is gewoon te bizar voor woorden."

In het testbeleid voor zorgmedewerkers van het RIVM staat dat een zorgmedewerker die getest is, in principe in quarantaine moet en niet aan het werk mag. Toch is er ruimte voor uitzonderingen wanneer de continuïteit van de zorg in gevaar komt. Werkgevers moeten daarvoor dan wel een beleid opstellen in overleg met de bedrijfsarts, personeelsvertegenwoordiging en eventueel de GGD. "Het uitgangspunt hierbij is dat werknemers gezond en veilig kunnen werken, ook met betrekking tot patiëntveiligheid."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel