Raad geschokt door uitspraak NIDA: 'Motie PVV erger dan dader aanslag Frankrijk'

ALMERE • Vr 30 oktober 2020 | 11:47 • Vrijdag 30 oktober 2020 | 11:47

De gemeenteraad van Almere heeft geschokt gereageerd op een uitspraak van fractievoorzitter Hassan Buyatui van NIDA Almere. Hij noemde een motie van de PVV erger dan de dader van de terroristische aanslag in Frankrijk van afgelopen donderdag, waarbij drie doden vielen. Met de motie wil de PVV dat de gemeente aandacht besteedt 'aan het gevaar van radicale islam voor de vrijheden van vrouwen, homoseksuelen en zij die niet de islam aanhangen'.

De fractievoorzitter van NIDA Almere vond dat de PVV met de motie verdeeldheid zaaide. "Verschrikkelijk wat in Frankrijk gebeurde maar wat deze motie doet is nog veel erger", stelde gemeenteraadslid Hassan Buyatui. "Deze motie is nog erger dan die ene dader wat hij daar allemaal verricht heeft, onschuldige mensen die hij heeft kunnen ombrengen. Deze motie pleit voor verdeeldheid in Almere. Deze motie, voorzitter, had niet ingediend moeten worden," aldus Buyatui.

Fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV was geschokt en boos. "Het is werkelijk te gek voor woorden dat een raadslid dit tegen een collega-raadslid durft te zeggen in een openbare raadsvergadering", aldus Van Dijk. "Hij zou zich diep moeten schamen, hij zou zijn camera uit moeten zetten en hij zou zich moeten gaan bezinnen in alle rust op wat hij zojuist gezegd heeft. Dit is werkelijk zeven bruggen te ver."

Ook de voorzitter van de digitale raadsvergadering Jimmy van der Vliet (VVD) was ontsteld over Buyatui's uitspraak. "Het kan niet dat u zegt dat een motie erger is dan een terroristische daad. Dat zult u toch niet kunnen uitleggen."

'Fascist'
Vanwege tijdgebrek kapte de voorzitter de discussie af, maar online vlogen Buyatui en Van Dijk elkaar verder in de haren. Buyatui noemde Van Dijk 'een fascist', waarop Van Dijk weer reageerde dat deze 'stoere meneer' docent is van uw kinderen. Naast raadslid is Buyatui docent in het voortgezet onderwijs. 'Dit is het islamitisch gif dat in onze maatschappij zit', aldus Van Dijk op Twitter.

Gemeenteraadslid Koen Bokhorst van de VVD steunde de motie van de PVV en distantieerde zich van de onderliggende boodschap die Buyatui in de motie las.

Fractievoorzitter van het raadspresidium Willem Boutkan vindt de vergelijking van Buyatui beneden alle peil. "Als we op dit niveau politiek gaan bedrijven, dan gaat een kop koffie het niet meer redden."

Bestuurskundige John Bijl vindt dat het debat bijzonder fel word gevoerd: "Grote woorden en beledigingen worden niet geschuwd." Toch wijst hij erop dat een raadslid staatsrechtelijk gezien alles zeggen wat hij wil.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel