Raadslid Buyatui krijgt motie van afkeuring na controversiële uitspraken

ALMERE • Vr 6 november 2020 | 1:09 • Vrijdag 6 november 2020 | 1:09

Gemeenteraadslid Hassan Buyatui van de Almeerse eenmansfractie NIDA heeft donderdagavond een motie van afkeuring gekregen. Een ruime meerderheid van de raad gaf daarmee tijdens de Politieke Markt uiting aan haar afkeer van uitspraken die Buyatui vorige week deed. Hij zou met zijn uitspraken de grenzen van het betamelijke ver hebben overschreden en de gemeenteraad van Almere in een kwaad daglicht hebben gesteld, aldus de motie.

De NIDA-voorman noemde vorige week een motie van de PVV erger dan de dader van de terroristische aanslag in Nice, waarbij drie mensen werden gedood. Ook maakte hij Toon van Dijk van de PVV via Twitter uit voor fascist.

De stemming over de motie van afkeuring voor Buyatui volgde na een debat in de gemeenteraad over het gedrag van sommige raadsleden en dat van Buyatui in het bijzonder. Na een hoofdelijke stemming bleken 29 mede-raadsleden voor de motie te zijn, 16 tegen.

Voorzitter van de raad burgemeester Franc Weerwind begon dit debat door te zeggen dat er bepaalde woorden zijn die hij niet van raadsleden accepteert. De uitspraken van Buyatui vallen daar wat Weerwind betreft ook onder. "U dient zich te gedragen als een volksvertegenwoordiger". Hij heeft dat ook in een persoonlijk gesprek duidelijk gemaakt aan het NIDA-raadslid.

Een aantal raadsleden wilde dat Buyatui afstand van zijn uitspraken zou nemen of daar zijn excuses voor aan zou bieden. Dat deed Hassan Buyatui niet. Met lange monologen en stemverheffing ontweek hij steeds het onderwerp. Dit tot zichtbare irritatie en ergernis van de aanwezigen in de raadszaal. Volgens Weerwind is de kou na het debat van donderdagavond nog niet uit de lucht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel