Aandacht voor sociale positie transgenders in film 'De Oversteek'

FLEVOLAND • Zo 8 november 2020 | 16:58 • Zondag 8 november 2020 | 16:58

Het is nog niet goed gesteld met de positie van transgenders in Flevoland. Dat vindt documentairemaker Clair Slingerland, die zichzelf ook niet thuis voelt in het mannenlichaam waarin ze is geboren. Slingerland maakte daarom de film 'De Oversteek' over transmensen.

In 'De Oversteek' vertellen vier mannen en vrouwen over de worsteling die ze hebben gehad met de transitie. Slingerland: "Het gaat over wat transmensen heeft weerhouden om zichzelf te worden, hoe de 'oversteek' ging en wat er daarna gebeurde." Het is geen documentaire over de medische kant van de transitie, maar over de impact van de verandering. "Ik heb jarenlang bijna krampachtig proberen te voldoen aan de verwachtingen en normen van wat ik nooit was", vertelt een man die geboren is als vrouw in de film. Hij vervolgt: "Hoewel nog lang niet alles is uitgekristalliseerd, kan ik als transman zijn wie ik ben."

'Gewone mensen'
Slingerland heeft de film ook gemaakt voor mensen die nog moeite hebben met transgenders. "Ik wil laten zien dat transmensen gewone mensen zijn en dat er geen reden is om ze te veroordelen." In de film zie je de geportretteerden over het transgenderpad aan de Hospitaaldreef in Almere lopen. "Voor transmensen is de oversteek niet vanzelfsprekend," zegt Slingerland. "Daarom hebben we deze plek als uitgangspunt genomen."

De documentaire zou dit weekend in première gaan in De Nieuwe Bibliotheek in Almere, maar dat kon vanwege de aangescherpte coronamaatregelen niet doorgaan. Op zondag 27 december wordt de film door Omroep Flevoland uitgezonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel