Kabinet wil vuurwerkverbod, branche waarschuwt voor faillissementen

DRONTEN • Ma 9 november 2020 | 14:30 • Maandag 9 november 2020 | 14:30

Een vuurwerkverbod komende jaarwisseling zou zeker leiden tot faillissementen. Dat zegt Marcel Teunissen, voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) in Dronten. De NOS meldde maandag dat het kabinet een verbod wil op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Bronnen in Den Haag bevestigen dit. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's drongen vorige week al aan op zo'n verbod, om de hulpdiensten te ontlasten. Ook een aantal partijen in de Tweede Kamer sprak zich er al voor uit.

BPN ontkracht dat de spoedeisende hulp onder druk komt te staan door het afsteken van legaal vuurwerk. "Er komen dagelijks 6000 mensen op de spoedeisende hulp en wij schatten dat er tijdens Oud en Nieuw 100 tot 150 gevallen vanuit vuurwerk bijkomen. Dus die ontlasting van de zorg zien wij niet zo in deze cijfers terug", zegt Teunissen.

In de vuurwerkbranche werken volgens BPN duizenden mensen, van wie een deel heel het jaar. BPN zegt dat er in Nederland tussen de 1400 en 1500 bedrijven zijn die iets met vuurwerk doen, van een fietsenwinkel of tuincentrum tot een grote importeur. "Voor kleine bedrijven zoals een fietsenwinkel kan het vuurwerk net datgene zijn waarmee ze het hoofd boven water houden", aldus Teunissen. "Dat is drie dagen in het jaar. Die omzet kunnen ze niet op een ander moment goedmaken." De belangenvereniging heeft een zienswijze ingediend bij het kabinet.

Recordbedrag
Vorig jaar hebben vuurwerkhandelaren volgens BPN voor een recordbedrag van 77 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. De inkoop van het vuurwerk voor deze jaarwisseling is al gedaan en de folders zijn gedrukt. Verder moet de opslag van vuurwerk aan hoge eisen voldoen en handelaren hebben al geïnvesteerd in de capaciteit. "Als we dit jaar geen vuurwerk mogen verkopen hebben we mogelijk niet genoeg opslagruimte om het vuurwerk een jaar te bewaren", zegt Teunissen.

Besluit valt vermoedelijk dinsdag
Er wordt dinsdag over vergaderd en besloten, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). "En we hebben goed geluisterd wat er uit alle geledingen uit de maatschappij is gekomen." Meer wilde hij niet over de kwestie kwijt.

Tot dan wordt er nog druk gesproken over compensatie voor de verkopers van vuurwerk, die hard worden getroffen door de maatregel. Daarvoor worden waarschijnlijk tientallen miljoenen euro's uitgetrokken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel