GroenLinks: "Extra groei Lelystad is te veel ineens"

LELYSTAD • Di 10 november 2020 | 8:59 • Dinsdag 10 november 2020 | 8:59

De extra groei van Lelystad met 40.000 nieuwe woningen is te veel ineens. Het is beter om eerst goed na te gaan welk groeitempo Lelystad aan kan. Dat vindt de GroenLinks in Lelystad. De partij dient hiervoor dinsdagavond een voorstel in tijdens de behandeling van de begroting.

Collegepartijen VVD, SP, Mooi Lelystad en Forum voor de Ouderen stellen voor dat de stad tot 2040 versneld groeit met 40.000 in plaats van de eerder afgesproken 10.000 huizen. Zo kan Lelystad een deel van de woningnood in Nederland opvangen. De meeste woningen moeten in Lelystad-Zuid komen.

'Gevolgen groei moeten onderzocht worden'
GroenLinks constateert dat er in de stad veel steun is voor het voorstel, maar waarschuwt de andere partijen dat de gevolgen van extra groei wel eerst goed moeten worden onderzocht. Volgens fractievoorzitter Sjaak Kruis telt Lelystad nu zo'n 30.000 huizen. Dat aantal wordt meer dan verdubbeld als er 40.000 huizen bij komen. Dit heeft grote gevolgen voor de wegen en bereikbaarheid, voor de voorzieningen in de stad, voor de locaties van bedrijventerreinen en landbouwgebieden, en ook voor de sociale opbouw van de stad.

Eerst woonvisie, dan pas uitbreiden
GroenLinks vindt dat er eerst goed onderzoek moet worden gedaan, voordat de raad definitief 'ja' zegt tegen de extra groei. Ook is het beter eerst te besluiten tot groei van pakweg 20.000 huizen en pas na evaluatie over de volgende 20.000. Ook vindt de partij dat men nu nog niet moet vastleggen dat dertig procent van alle nieuwbouw huurhuizen en zeventig procent koophuizen zouden moeten zijn. De raad moet eerst de woonvisie vaststellen, waarin het beleid voor de komende jaren wordt vastgelegd.

Kruis vraagt zich ook af of 40.000 huizen erbij praktisch wel haalbaar is. In de hoogtijdagen zijn er maximaal 1.200 huizen in Lelystad gebouwd. Om de extra groei te halen, zouden dat er 2.000 per jaar moeten zijn. "Dat is een hele klus en legt een enorme druk op de gemeentelijke organisatie. Het risico bestaat dat alle aandacht naar de nieuwbouw gaat en de aandacht voor de bestaande stad verslapt. Dat is ongewenst", aldus Kruis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel