Inspectie bezorgd over jeugdzorg bij Flevostate

EMMELOORD • Di 10 november 2020 | 12:00 • Dinsdag 10 november 2020 | 12:00

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is bezorgd over de hulp aan jongeren bij behandelcentrum Flevostate. Bij bezoeken aan de vestigingen in Emmeloord en Zuidlaren in augustus en september bleek dat er het nodige mis was. Zo worden jongeren gefixeerd bij incidenten, terwijl dat niet mag. Het behandelcentrum van Flevostate bevindt zich aan de Meldestraat in Emmeloord.

Op 11 van de 29 onderzoekspunten voldeed Flevostate volgens de inspectie niet aan de eisen. Zo is er onder meer te weinig onderlinge afstemming tussen de hulpverleners over de behandeling van jongeren. Duidelijke richtlijnen missen en hulpverleners weten vaak niet dat er over bepaalde jongeren veiligheidsafspraken zijn gemaakt. Bij incidenten grijpen ze regelmatig in door een jongere vast te pakken of zelfs te fixeren. Dat is het vastpakken van een jongere op zo'n manier dat hij of zij zich helemaal niet meer kan bewegen. De wet verbiedt dat.

Flevostate heeft inmiddels met de inspectie een verbeterplan afgesproken. Het bestuur van de instelling moet maandelijks aan de inspectie rapporteren welke stappen zijn gezet en moet op 1 maart 2021 alles weer op orde hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel