RIVM: vijf doden, ruim 300 minder nieuwe coronabesmettingen

FLEVOLAND • Di 10 november 2020 | 16:09 • Dinsdag 10 november 2020 | 16:09

De afgelopen week zijn opnieuw vijf inwoners van Flevoland overleden aan COVID-19. Het gaat om vier Almeerders en één inwoner van Urk. Net als in de rest van Nederland is het aantal bevestigde besmettingen in Flevoland gedaald. 1010 inwoners van de provincie werden in de afgelopen week positief getest. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

Het aantal geconstateerde besmettingen in één week is voor het eerst in bijna drie maanden weer gedaald. Vorige week testten 1321 Flevolanders in de zeven voorafgaande dagen positief op het coronavirus, de week daarvoor 1265. In vier Flevolandse gemeenten vond een forse daling plaats. In Noordoostpolder bleef het aantal positieve tests nagenoeg gelijk en alleen op Urk steeg het aantal behoorlijk.

De meeste besmettingen werden in Almere geconstateerd: 587. Vorige week waren er nog 841 positieve testen in Almere. In de gemeente Lelystad kwamen er 174 positieve testen bij, ten opzichte van de 218 van de week ervoor. In Noordoostpolder testten 65 inwoners positief, een kleine stijging ten opzichte van de 63 van vorige week. In Dronten testten 37 inwoners positief tegenover 74 afgelopen week. Op Urk kwamen er de afgelopen week 124 coronabesmettingen bij, tegenover 71 geconstateerde besmettingen in de week ervoor. In de gemeente Zeewolde waren het er 23, vorige week nog 54.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 1010 positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus in Flevoland 7926 inwoners officieel besmet geraakt. De testen hebben landelijk 43.624 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht de afgelopen week. Dat is een afname van 32 procent. In de week ervoor waren het er nog 64.087. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen komt in Nederland op 419.412.

Van 243.341 GGD-testen die vorige week in Nederland zijn afgenomen is de uitkomst bekend. Van die testen was 14,5 procent positief. In Flevoland zijn vorige week 5647 mensen door de GGD getest, 917 minder dan een week eerder. Het percentage dat hiervan positief is getest lag afgelopen week op zo'n 14,4 procent. Dat positiviteitspercentage is voor het eerst sinds weken gedaald. In de eerdere weken steeg het van 6,3 procent, naar 10,4 procent, naar 11,2 procent, naar 13,0 procent en 15,7 procent.

Naast de testen op de GGD-locaties is een onbekend aantal mensen in Flevoland door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling, of bij een commerciële teststraat getest. Voor al deze testlocaties die verbonden zijn aan een laboratorium geldt een meldingsplicht bij de GGD, indien de testen een positief resultaat hebben. Dit wordt gecontroleerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Daarnaast worden er ook commerciële sneltests aangeboden. Hiervoor geldt vanuit de aanbieder vaak dat de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor het doorgeven van een positief resultaat.

Acht ziekenhuisopnames
De afgelopen week zijn er door de GGD acht ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld aan het RIVM, even veel als in de week daarvoor. Het waren er twee in Almere, vier in Lelystad en twee op Urk. Hoogstwaarschijnlijk zijn er nog meer Flevolanders opgenomen geweest, zie hieronder voor uitleg.

Landelijk zijn er in totaal 642 ziekenhuisopnames door de GGD'en aan het RIVM gemeld. Dit getal is een onderrapportage, de meldingen van de GGD komen niet overeen met de meldingen die rechtstreeks vanuit de ziekenhuizen komen. Dat komt doordat de GGD niet altijd zicht heeft op wie uiteindelijk in het ziekenhuis terecht komt. De Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) heeft bijgehouden dat er de afgelopen week 1520 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Dit wordt momenteel nog niet onderverdeeld op provincie- of gemeenteniveau. Hiervoor gebruikt RIVM nog de gegevens van de GGD. Daardoor is het heel waarschijnlijk dat er meer Flevolanders naar het ziekenhuis moesten dan de nu gemelde acht. Daarnaast stroomden landelijk 275 patiënten door naar de IC volgens NICE.

Sinds het begin van de crisis zijn in Almere 173 inwoners opgenomen geweest, in Lelystad 90, in Dronten 40, in Noordoostpolder 20, op Urk 26 en in Zeewolde 13.

Aantal doden door COVID-19 stijgt met vijf
De afgelopen week kwamen er in Flevoland vijf sterfgevallen bij. Het dodental komt daardoor op 117. Het aantal Flevolandse sterfgevallen blijft het hoogst in Almere (45), gevolgd door Lelystad (34), Dronten (15), Noordoostpolder (12), Zeewolde (6) en Urk (5). Landelijk zijn er 565 coronadoden gemeld in de afgelopen week, waarmee het totale aantal op 8141 sterfgevallen is gekomen. In de voorgaande week kwamen er landelijk nog 435 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de cijfers over coronadoden achter kunnen lopen.

Ontwikkeling van de cijfers
Hieronder kun je zien hoe de aantallen besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames per gemeente zich de afgelopen maanden hebben ontwikkeld:

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel