Vissersbond tegen camera's aan boord

URK • Vr 13 november 2020 | 0:16 • Vrijdag 13 november 2020 | 0:16

De controle van Noordzeevissers van Urk en andere gemeenten via camera's aan boord, zou een ernstige inbreuk op hun privacy betekenen. Dat stelt de Nederlandse Vissersbond. De belangenorganisatie van vissers neemt stelling tegen Europese plannen voor camera's, omdat in Brussel gewerkt wordt aan een nieuwe controleverordening, waarvan controles via camera's deel kunnen gaan uitmaken.

Volgens de Vissersbond leidt de invoering ook tot extra kosten voor de sector en geeft geen garantie voor een betere naleving van de aanlandplicht. De aanlandplicht is een maatregel die de vissers verplicht om alle gevangen vis aan land te brengen.

De Vissersbond wijst erop dat Noordzeevissers een groot deel van hun leven op een kotter doorbrengen. Het is daarom volgens de bond niet wenselijk dat ze continu het gevoel hebben dat ze op hun vingers worden gekeken.
De invoering van camera's zou ook tot verdeeldheid onder vissers kunnen leiden, omdat de camera's mogelijk niet op alle schepen komen. Dit zou bijvoorbeeld ook alleen voor grote schepen kunnen gaan gelden of voor kotters die vissen op soorten waarvoor een vangstbeperking van kracht is. Binnen Europa wordt daar nog over gesproken.

Vraagtekens bij kosten en praktische kant
De bond plaatst ook vraagtekens bij de kosten en praktische kant van de invoering van camera's. De beelden die camera's op schepen maken, moeten immers ergens worden opgeslagen of worden verzonden zodat ze kunnen worden gecontroleerd. Verder zouden er storingen kunnen ontstaan.

Black box
Enkele jaren geleden is voor garnalenvissers een 'black box' ingevoerd. Die moest registeren of de vissers in verboden visgebieden actief waren geweest. Volgens de bond hebben de garnalenvissers daarvoor destijds flinke kosten moeten maken, maar bleek het voor de overheid uiteindelijk te duur te zijn om dat systeem uit te lezen en op basis ervan te handhaven. De Vissersbond denkt dat een systeem met camerabeelden alleen maar minder haalbaar zal zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel