Verzwaarde lockdown vanaf donderdag weer voorbij

FLEVOLAND • Di 17 november 2020 | 19:27 • Dinsdag 17 november 2020 | 19:27

De coronamaatregelen die twee weken geleden van kracht werden, verlopen in de nacht van woensdag op donderdag. De gedeeltelijke lockdown van vorige maand blijft voorlopig wel van kracht. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag op de persconferentie over corona.

Dat betekent dat publieke ruimtes zoals bioscopen, zwembaden, bibliotheken en theaters weer open mogen. Mensen mogen per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen en met maximaal 4 mensen in groepsverband buiten zijn. De horeca blijft voorlopig dicht en evenementen blijven verboden. Reizen naar het buitenland wordt tot half januari afgeraden.

Op 1 december gaat de mondkapjesplicht gelden in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, restaurants en theaters. Het kabinet heeft nog niet besloten welke maatregelen gelden rondom de Kerstdagen en tijdens oud en nieuw.

Het gaat volgens Rutte goed met de coronacijfers, maar er is wel ruimte voor verbetering in bijvoorbeeld de supermarkt en op het gebied van thuiswerken. Ook het gedrag in andere winkels en achter de voordeur moet beter, aldus de premier.

Testen zonder klachten
Mensen die erachter komen dat ze in contact met een besmet persoon zijn geweest, kunnen zich vanaf 1 december laten testen, ook als ze geen klachten hebben. Dat zei minister Hugo de Jonge tijdens de coronapersconferentie. Na een bericht van de corona-app CoronaMelder of het bron- en contactonderzoek is testen zonder corona-symptomen mogelijk.

Dat gebeurt na vijf dagen na het contact. Als de test negatief is, hoef je daarna niet meer in quarantaine, aldus De Jonge. Nu moet je na contact nog tien dagen in quarantaine, en kan je je zonder klachten niet laten testen.

De Jonge roept Nederlanders op gezond te leven, om een betere weerstand op te bouwen. Op die manier zijn mensen beter beschermd tegen het coronavirus. Hij zei dat het al zou helpen als mensen dagelijks een half uurtje wandelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel