Testrijders gaan deelauto's uitproberen

EMMELOORD • Do 19 november 2020 | 6:30 • Donderdag 19 november 2020 | 6:30

Een groep inwoners van Noordoostpolder gaat de twee elektrische deelauto's testen die sinds zaterdag op het Harmen Visserplein en de Paardenmarkt in Emmeloord staan. Dat doen ze tot eind dit jaar om te ervaren hoe het is om een auto te delen. Wendy Wijnand uit Emmeloord wil ondervinden of de deelauto een alternatief kan zijn voor een tweede auto.

Wijnand meldde zich als testrijder aan bij de initiatiefnemers van het project, het Netwerk Energieneutraal en de Energiepioniers. Vervolgens zette ze de app van het bedrijf Mobi op haar mobiele telefoon. Met die app is de deelauto te reserveren, te betalen en van het slot te halen. De Emmeloordse wil ervaren of een deelauto wat kan toevoegen voor haar en haar man, omdat hij alleen een auto van het werk heeft en zij alles met de fiets doet. "We rijden zo weinig in het jaar dat we eens wilden proberen of dit iets voor ons is."

De testrijders maken tot eind dit jaar gebruik van het volledige abonnement van Mobi, voor diegenen die de auto vaak denken te gaan gebruiken. Ze betalen in die periode alleen de kilometerkosten en het uurtarief, en niet de abonnementskosten. Wijnand: "50 cent per uur en 19 cent per kilometer, dus een ritje naar Zwolle is goed te doen. Dat is een stuk goedkoper dan het ov en goedkoper dan een volle tank." De Emmeloordse wil nog wel ervaren hoe vaak ze van de deelauto gebruik gaat maken. "Dat is zo fijn om te testen."

René Halsema van het Netwerk Energieneutraal is blij dat het project nu van start gaat. De wagens gaan in eerste instantie voor een jaar de weg op. Mogelijk volgen daarna ook de dorpen in de Noordoostpolder. Die deden samen met de gemeente onderzoek naar de komst van deelauto's. "We moeten toch ergens beginnen en daarom beginnen we in de grootste plaats." Inwoners van Noordoostpolder kunnen zich nog aanmelden als testrijder. Dat kan bij de Energiepioniers en Mobi.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel